Zdanění při prodeji nemovitosti v Česku a zahraničí

04.08.2011 | , Firemnifinance.cz
FIREMNI FINANCE - NEPOUŽÍVAT


Jak se zdaní příjmy z prodeje nemovitosti v Česku? A co když je daná nemovitost v zahraničí?


Daň z příjmu při prodeji české nemovitosti

Otázka: Pokud mi rodič daruje nemovitost a já ji pak prodám, budu platit z tohoto prodeje daň z příjmu?

Odpověď:

Uvedený příjem může být od daně osvobozen, pokud byste v nemovitosti měl bydliště nejméně po dobu 2 let bezprostředně před prodejem. Není-li splněna tato podmínka bydlení, je možné příjem od daně osvobodit, pokud byste nemovitost vlastnil minimálně pět let před prodejem. Jestliže byste nesplnil ani jeden z uvedených časových testů, může být příjem osvobozen taktéž za podmínky, že příjem z prodeje vynaložíte na obstarání bytové potřeby v době jednoho roku před jeho obdržením nebo do jednoho roku po obdržení. Tuto možnost lze však využít pouze v případě, že byste měl v nemovitosti bydliště bezprostředně před prodejem. Pokud žádnou z výše uvedených podmínek nesplňujete, podléhá příjem z prodeje zdanění. Při výpočtu základu daně od celkového příjmu můžete odečíst výdaje, tj. zejména nabývací cenu této nemovitosti, kterou zjistíte ze znaleckého posudku, a ev. další výdaje např. výdaje vynaložené na technické zhodnocení, opravu a údržbu, včetně výdajů souvisejících s uskutečněním prodeje.


Daň z příjmu při prodeji nemovitosti v zahraničí

Otázka: Jsem Polka žijící v České republice již 16 let a po rodičích v Polsku jsem zdědila byt, který chci prodat. Kolik se v Polsku platí daň z prodeje?

Odpověď:

Jelikož bydlíte v České republice, je Vaší povinností v ČR zdanit veškeré celosvětové příjmy. Podle §4 zákona o dních z příjmů jsou příjmy z prodeje nemovitostí osvobozeny od daně z příjmů, pokud nemovitost poplatník vlastnil déle než 5 let. Do této lhůty se započítává i vlastnictví zůstavitele. Ve Vašem případě je tedy příjem z prodeje nemovitosti osvobozen od daně v ČR. Tento příjem však může být podroben zdanění v Polské republice dle jejích předpisů. Otázdy zdanění v Polsku je třeba řešit s polským daňovým poradcem.


Výplata podílu při ukončení činnosti jednoho ze společníků

Otázka: S.r.o. se dohodlo na ukončení činnosti jednoho ze společníků. Společník byl k 30.6. vymazán z obchodního rejstříku. Požaduje vyplatit podíl ze společnosti - tj. 50% ze zisku, 50% z majetku společnosti (auto, prostředky na běžném účtě). Co vše se mu může vyplatit, jakou formou?

Odpověď:

Výplata podílu odcházejícího společníka je upravena obchodním zákoníkem a společenskou smlouvu konkrétní společnosti. Také samozřejmě záleží na tom, jak společnost hospodařila. Kolik peněz případně jaký majetek má společník dostat je tedy otázka spíše právní než daňová. Účtování záleží na kontrétním situaci a způsobu vypořádání. Pokud např. po zániku účasti společníka ve společnosti nedochází k převodu podílu na někoho jiného a společnost dále pokračuje v činnosti, pak má odcházející společník nárok na vypořádací podíl. Dochází tím ke snížení základního kapitálu. Při rozhodnutí o výplatě podílu je třeba zaúčtovat závazek za společníkem (36x) DAL a na MD 25x. Dále předpis srážkové daně 36x/34x, výplata podílu je pak 36x/22x (případně majetkové účty), odvod srážkové daně 34x/22x, snížení základního kapitálu 41x/25x. Vzhledem ks složitosti záležitosti ukončení účasti jednoho ze společníků doporučuji poradu s právním specialistou. Konkrétní účetní oprace jsou pak odvozeny od provedených právních úkonů. Vypořádací podíl je po odečtení nabývací ceny podílu zdaněn zvláštní sazbou daně z příjmů ve výši 15%. Tato daň je srážková, tzn. že ji za společníka odvádí společnost (výplata podílu je o tuto částku ponížena).

Autor článku

Blanka Štarmanová

Články ze sekce: FIREMNI FINANCE - NEPOUŽÍVAT