Stát chce zpoplatnit i silnice první třídy

20.07.2011 | , Firemnifinance.cz
FIREMNI FINANCE - NEPOUŽÍVAT


Ministerstvo dopravy má plán, jak přivést do svého rozpočtu minimálně pět miliard korun navíc. Dálniční známka pro auta má stát až 1500 korun, motocyklisté zaplatí 1000 Kč a 600 korun bude stát kupon na silnice prvních tříd. Informují o tom dnešní Hospodářské noviny (HN).

Ministerstvo svůj plán ještě letos nepoužije, protože se peníze pro dopravu našly z dividend ČEZ, ale některé novinky by mohly platit už v příštím roce, například dražší dálniční známky. "Pokud jde o dálniční známku, která by byla rozšířená na silnice prvních tříd, tam by to možné bylo," řekl deníky ministr dopravy Pavel Dobeš.

Nové typy známek by si museli vedle motorkářů kupovat i řidiči, kteří po dálnicích vůbec nejezdí. Na poplatcích ze silnic prvních tříd by tak stát mohl podle propočtu fondu dopravy získat více než pět miliard korun. Celý plán je ovšem závislý na tom, kolik peněz se Dobešovi podaří pro dopravu vyjednat na rok 2013.

Pokud by skutečně došlo ke zpoplatnění silnic první třídy, zařadilo by se Česko například po bok Černé Hory, Bulharska nebo Rumunska.

Zpráva převzata z ČTK.

Autor článku

Firemni aktualita  

Články ze sekce: FIREMNI FINANCE - NEPOUŽÍVAT