Sdružení fyzických osob a pojistné pro jednotlivé členy

21.07.2011 | , Firemnifinance.cz
FIREMNI FINANCE - NEPOUŽÍVAT


Jaké pojistné platí fyzická osoba, pro kterou je její činnost vedlejší činností, v případě, že je členem sdružení fyzických osob, ve kterém je i fyzická osoba, pro kterou je podnikání hlavní činností?


Sdružení fyzických osob a vedlejší činnost

Otázka: S dalšími dvěma kolegy máme v plánu založit sdružení - všichni jako OSVČ a neplátci. Problém je v tom, že jeden z nás bude mít podnikání jako hlavní činnost, zatímco my zbylí dva jako činnost vedlejší, neboť jsme studenti. Je nějaké omezení v uplatnění slevy na studenta? Můžeme si ho uplatnit každý sám za sebe? Platí sazby pro zdravotní / sociální pojištění odděleně pro každého člena nebo se musíme řídit podle sazeb u hlavní činnosti? Analogie: nutnost stát se plátcem, jakmile jím je někdo ze sdružení.

Odpověď: Analogie z DPH v dani z příjmů vůbec nehledejte. DPH odvádí sdružení společně, daň z příjmů řeší každý člen sdružení sám. Sdružení vede společnou evidenci příjmů a výdajů. Příjmy a výdaje za zdaňovací období (za rok) se pak v poměrech dle smlouvy o sdružení rozdělí mezi účastníky sdružení a ti si je zahrnou do svého daňového přiznání k dani z příjmů. V rámci svého daňového přiznání každý účastník uplatní slevy, na které má nárok. Každý z účastníků také zpracuje své přehledy pro sociální a zdravotní pojištění, vedlejší činnost se posuzuje u každého individuálně.


Auto manžela a paušální výdaj na dopravu

Otázka: Pokud k vlastnímu podnikání budu využívat auto, které je registrováno na manžela a zároveň jej využíváme k soukromým účelům, mohu i v tomto případě uplatnit daňový výdaj 4000 Kč / měsíc?

Odpověď: Pokud je auto ve společném vlastnictví manželů, manžel nepodniká, resp. neuplatňuje výdaje na toto auto ve svých výdajích, pak můžete uplatnit paušální výdaj na dopravu v krácené výši 4000 Kč / měsíc.


DPH a úroky z prodlení

Otázka: Společnost s.r.o., plátce DPH chce vystavit fakturu za pozdní plnění s úhradou faktur ve výši x % za každý den prodlení. Jak mám tuto fakturu vystavit - bez DPH nebo s DPH a do jakého řádku přiznání DPH tuto fakturu zahrnout?

Odpověď: Fakturu s touto smluvní sankci vystavte bez DPH, jelikož se nejedná o zdanitelné plnění. Uvedenou částku ani neuvádíte v přiznání k DPH.

Autorka pracuje pro společnost TaxVision.

logo_TaxVision.jpg 

Autor článku

Blanka Štarmanová

Články ze sekce: FIREMNI FINANCE - NEPOUŽÍVAT