Ceny pohonných hmot v uplynulém týdnu klesly

17.06.2011 | , Firemnifinance.cz
FIREMNI FINANCE - NEPOUŽÍVAT


Ceny benzinu a nafty u čerpacích stanic v Česku v uplynulém týdnu klesly. Neprodávanější benzin Natural 95 v průměru zlevnil o 13 haléřů na 34,91 koruny za litr. Motorová nafta byla levnější o šest haléřů a stála v průměru 34,31 koruny za litr. Vyplývá to z dnešních údajů Českého statistického úřadu.

Také cena benzinu Special 91 klesla, a to o dva haléře na průměrných 33,70 koruny za litr. O haléř byl levnější i plyn LPG, který se tak prodával za průměrných 17,25 Kč/l.

Ceny pohonných hmot pravidelně sleduje i společnost CCS. Podle jejích pondělních údajů Natural 95 v uplynulém týdnu zlevnil v průměru o devět haléřů na 34,86 koruny za litr. Cena nafty se snížila o osm haléřů na 34,08 Kč/l.

Podle analytika Petra Čermáka ze společnosti Colosseum byl hlavní příčinou zlevnění silnější kurz koruny vůči dolaru. Růst cen ropy a oslabení koruny v posledních dnech ale přinese další zdražování, předpokládal Čermák. "Zdražení bude pravděpodobně o něco vyšší v případě nafty. Pokud by došlo k poklesu distribučních marží, tak bychom se mohli dočkat i stagnace," uvedl.

Zpráva převzata z ČTK.

Autor článku

Firemni aktualita

Články ze sekce: FIREMNI FINANCE - NEPOUŽÍVAT