Návrh znění zákona o daních z příjmů v připomínkovém řízení

13.06.2011 | , Firemnifinance.cz
FIREMNI FINANCE - NEPOUŽÍVAT


Ministerstvo financí předložilo do připomínkového řízení návrh znění zákona o daních z příjmů od roku 2013.

Stručný přehled změn:

  • Nově se zavádí daň z úhrnu mezd. Poplatníkem daně z úhrnu mezd je plátce příjmů ze závislé činnosti a funkčních požitků, tj. zpravidla zaměstnavatel. Předmětem jsou příjmy ze závislé činnosti a funkční požitky s výjimkou příjmů, z nichž se platí pojistné na sociální zabezpečení nebo pojistné na veřejné zdravotní pojištění cizozemskému nositeli pojištění podle přímo použitelného předpisu EU nebo mezinárodní smlouvy o sociálním zabezpečení. Maximálním základem daně z úhrnu mezd je součin průměrného ročního přepočteného počtu zaměstnanců a 48násobku průměrné mzdy. Sazba daně z úhrnu mezd má činit 32,5 %.
  • Jsou zrevidována osvobození od daně z příjmů fyzických osob, větší část z nich zůstává zachována.
  • Sazba daně z příjmů fyzických osob má činit 19 % stjně jako sazba daně z příjmů právnických osob.
  • Sazba daně z příjmů investičního fondu, zahraničního fondu kolektivního investování, založeného v jiném členském státě Evropské unie, Norsku nebo Islandu nebo penzijního fondu nebo u instituce penzijního pojištění má být 0 %.
  • U poplatníka daně z příjmů právnických osob je zavedena dividendová sleva na dani odpovídající částce daně vybírané srážkou. Dividendovou slevu bude možné přebírat v rámci transakcí typu přeměna.

Zpráva převzata z ČTK.

Autor článku

Firemni aktualita  

Články ze sekce: FIREMNI FINANCE - NEPOUŽÍVAT