Senát navrhl vyšší sazbu daně z nemovitostí

10.06.2011 | , Firemnifinance.cz
FIREMNI FINANCE - NEPOUŽÍVAT


Senát navrhl kvůli zachování příjmů obcí zvýšit o jednu korunu sazbu daně z nemovitostí za zpevněné pozemky. Zvýšení provedl v rámci vládní novely, která má vyjasnit zdanění takzvaných plošných staveb novým výpočtem daně. Novelu tak bude muset znovu projednat sněmovna.

Plošné stavby, tedy pozemky zpevněné stavbou bez svislé nosné konstrukce, podle novely už nemají být předmětem daně ze staveb, ale budou podléhat dani z pozemků. Tato daň má podle vládní předlohy představovat podle druhu podnikání buď jednu korunu, nebo pět korun za metr čtvereční zpevněné plochy pozemku, což je polovina dosavadní sazby daně ze staveb.

Senát navrhl sazby této daně zdvojnásobit vzhledem k tomu, že nová konstrukce by připravila obecní rozpočty podle odhadů minimálně o 400 milionů korun, uvedl senátor ČSSD Miloš Malý. Podle něj suma představuje roční rozpočet pětadvacetitisícového města. Senátní úprava by měla podle Malého dopady novely na příjmy obcí minimalizovat.

Ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09) byl k senátní úpravě neutrální až "mírně negativní". Upozornil, že obecní zastupitelstva mají možnost daň z nemovitostí podle místních podmínek zvýšit. Kalousek také vyloučil, že by se daň za zpevněné plochy vztahovala nově na lesní a zemědělské cesty, jak se obávali někteří senátoři. Tyto cesty by nadále podléhaly základní sazbě daně z pozemků ve výši 0,20 Kč za metr čtvereční, pozemky určené pro veřejnou dopravu jsou od daně osvobozeny.

Zpráva převzata z ČTK.

Autor článku

Firemni aktualita  

Články ze sekce: FIREMNI FINANCE - NEPOUŽÍVAT