Květnová inflace zrychlila růst na 2 %

09.06.2011 | , Firemnifinance.cz
FIREMNI FINANCE - NEPOUŽÍVAT


Růst spotřebitelských cen v květnu meziročně zrychlil na dvě procenta z dubnových 1,6 procenta. V porovnání s předchozím měsícem ceny vzrostly o 0,5 procenta. Meziroční i meziměsíční růst inflace ovlivnilo především zdražení potravin a nealkoholických nápojů, informoval dnes Český statistický úřad.

"Po dvou měsících poklesu se trend meziroční inflace otočil opět směrem nahoru. Obrat byl však nečekaně prudký a souvisel téměř výhradně s citelným zdražením potravin. Celkově však inflace stále postrádá faktory, které by naznačovaly oživení domácí poptávky," uvedl analytik UniCredit Bank Patrik Rožumberský.

Inflace tak zůstává navzdory vysokým cenám vstupů podle analytika ČSOB Petra Dufka stále poměrně umírněná díky oslabené domácí poptávce. "Přesto i dnes zveřejněná čísla nepochybně podpoří úvahy o zvýšení úrokových sazeb ČNB ve dřívějším termínu, než předpokládá prognóza centrální banky," uvedl.

Proti loňskému květnu zdražila řada druhů potravin, například ceny běžného pečiva zrychlily růst na 34,4 procenta a ceny chleba na 20,4 procenta.

Po potravinách mělo druhý největší vliv na celkovou úroveň spotřebitelských cen bydlení. Konkrétně elektřina zdražila o 4,8 procenta, zemní plyn o 5,8 procenta, vodné o 6,2 procenta, stočné o 5,8 procenta, teplo a teplá voda o 1,7 procenta. Čisté nájemné se zvýšilo o 2,6 procenta, přičemž regulované nájemné vzrostlo o 6,5 procenta a tržní o 0,9 procenta.

Naopak proti loňskému roku klesly ceny v oddíle odívání a obuv, a to vlivem zlevnění oděvů o 3,1 procenta. Obuv byla ale dražší o 0,2 procenta. Mezi potravinami zlevnila rýže o 5,5 procenta, vejce o 14,8 procenta, citrusy o 8,5 procenta, peckoviny a bobuloviny o 6,6 procenta a plodová zelenina o 14,5 procenta. Meziročně klesaly i ceny přístrojů pro domácnost, zboží a služeb pro údržbu domácnosti, audiovizuálních a fotografických zařízení a mobilních telefonů.

Zpráva převzata z ČTK.

 

Autor článku

Firemni aktualita