Dramatický růst prodeje aut v Rusku

09.06.2011 | , Firemnifinance.cz
FIREMNI FINANCE - NEPOUŽÍVAT


Prodej nových osobních a lehkých užitkových automobilů v Rusku se v květnu meziročně zvýšil o 48 procent na 235.170 vozů. Uvedl to dnes podnikatelský svaz AEB. V prvních pěti měsících letošního roku prodej meziročně stoupl dokonce o 60 procent na 989.013 automobilů.

"Toto odvětví nadále vykazuje známky udržitelného oživení," uvedl místopředseda automobilového výboru AEB Mark Ovenden. "Výhled pro rok 2011 zůstává pozitivní. Za předpokladu, že bude pokračovat oživení světové ekonomiky, jsou vyhlídky ruského automobilového trhu pro středně dlouhé a dlouhé období velmi povzbudivé," dodal.

Poptávka po automobilech v Rusku je podporována vládním programem šrotovného. V jeho rámci lze od počátku loňského března při nákupu nového automobilu smontovaného v ruských závodech získat prémii 50.000 rublů (zhruba 30.000 Kč) za odevzdání vozu staršího deseti let. Ruský premiér Vladimir Putin začátkem dubna uvedl, že vláda vyčlení na šrotovné dalších pět miliard rublů (tři miliardy Kč). Program tak bude prodloužen do konce letošního roku.

Zpráva převzata z ČTK.

Autor článku

Firemni aktualita