Vyšší DPH dnes v Poslanecké sněmovně

07.06.2011 | , Firemnifinance.cz
FIREMNI FINANCE - NEPOUŽÍVAT


Na poslance čeká na nadcházející schůzi sněmovny hned několik vládních reformních zákonů. Měli by například rozhodnout o zkrácení státní podpory stavebního spoření, o zvýšení sazby daně z přidané hodnoty nebo o nových pravidlech pro veřejné zakázky. Sněmovna zasedne v úterý odpoledne, na návrhu programu má zatím 116 bodů, ale poslanci je mohou vyřazovat nebo naopak zařazovat nové.

Jedním z nejsledovanějších návrhů bude záměr vlády zvýšit od příštího roku sníženou sazbu DPH z nynějších deseti na 14 procent. Od roku 2013 se pak obě sazby sjednotí na 17,5 procenta. Peníze z vybrané DPH mají podle dohody stran vládní koalice jít na velkou důchodovou reformu. Mají nahradit výpadek ve výběrech státu způsobený odklonem peněz do nově zavedených soukromých penzijních fondů.

Zvýšení DPH bude znamenat zdražení potravin, léků, sociálních a zdravotních služeb, městské hromadné dopravy, vstupenek na sportovní utkání a kulturní pořady, knih, novin. Zdraží zřejmě voda, teplo, dětské pleny a autosedačky a také pohřby. Nejvíc se proti zvýšení DPH ozývají vydavatelé, podle některých to bude znamenat konec některých nakladatelství. Opoziční KSČM také varuje, že lidé budou dojíždět za levnějšími potravinami do zahraničí, prý se jim to vyplatí až do vzdálenosti 80 kilometrů.

Dalším sledovaným bodem bude novela, která omezuje státní podporu stavebního spoření. Pokud parlament zákon schválí, státní podpora klesne na nejvýše 2000 korun ročně pro nové i existující smlouvy, zdaňovat se budou úroky z vkladu. Stát tak chce ušetřit čtyři až šest miliard korun. Jde již o druhý pokus současné vlády omezit státní podporu; první zrušil na návrh sociálních demokratů Ústavní soud.

Mezi dalšími vládními návrhy jsou i nová pravidla pro zadávání veřejných zakázek, která mají přinést jejich větší průhlednost. Mají také odstranit možnost vypisování těchto zakázek tak, aby soutěž vyhrál předem vybraný zájemce.

Zpráva převzata z ČTK.

Autor článku

Firemni aktualita

Články ze sekce: FIREMNI FINANCE - NEPOUŽÍVAT