Růst průmyslové produkce zmírnil, přesto průmysl roste

06.06.2011 | , Firemnifinance.cz
FIREMNI FINANCE - NEPOUŽÍVAT


Průmyslová produkce v dubnu meziročně vzrostla reálně o 4,7 %. Po očištění od sezónních vlivů byla meziměsíčně vyšší o 0,3 %. Hodnota nových zakázek meziročně vzrostla o 8,8 %.

Průmyslová produkce v dubnu 2011 meziročně vzrostla reálně o 4,7 %, po očištění od vlivu počtu pracovních dnů vzrostla o 7,6 %. Duben 2011 měl ve srovnání se stejným měsícem předchozího roku o 1 pracovní den méně. Po očištění od sezónních vlivů (včetně vlivu počtu pracovních dnů) byla průmyslová produkce meziměsíčně vyšší o 0,3 %. K meziročnímu růstu průmyslové produkce nejvíce přispěla výroba motorových vozidel, přívěsů a návěsů (růst o 17,4 %), výroba strojů a zařízení (růst o 9,5 %) a výroba kovových konstrukcí a kovodělných výrobků (růst o 7,0 %). Průmyslová produkce nejvíce klesla v odvětvích výroba a rozvod elektřiny, plynu, tepla a klimatizovaného vzduchu (pokles o 8,3 %), zpracování dřeva, výroba dřevěných korkových, proutěných a slaměných výrobků (pokles o 11,4 %) a výroba potravinářských výrobků (pokles o 5,3 %).

Tržby z průmyslové činnosti v běžných cenách se meziročně zvýšily o 6,5 %. Tržby z přímého vývozu průmyslových podniků se zvýšily v běžných cenách o 13,3 %. Domácí tržby, které zahrnují i nepřímý vývoz prostřednictvím neprůmyslových podniků, v běžných cenách meziročně vzrostly o 0,6 %.

Hodnota nových zakázek ve vybraných odvětvích meziročně vzrostla o 8,8 %. Nové zakázky ze zahraničí přitom vzrostly o 9,3 %, zatímco tuzemské nové zakázky vzrostly o 8,2 %. K meziročnímu růstu nových zakázek celkem nejvíce přispěla odvětví výroba motorových vozidel, přívěsů a návěsů (růst o 17,0 %), výroba kovových konstrukcí a kovodělných výrobků (růst o 18,1 %) a výroba elektrických zařízení (růst o 17,0 %). Nové zakázky klesly v odvětvích výroba základních farmaceutických výrobků a farmaceutických přípravků (pokles o 22,5 %), výroba počítačů, elektronických a optických přístrojů a zařízení (pokles o 1,9 %) a výroba ostatních dopravních prostředků (pokles o 11,5 %).

Zpráva převzata z ČSÚ.

Autor článku

Firemni aktualita

Články ze sekce: FIREMNI FINANCE - NEPOUŽÍVAT