Zdravotní pojištění: Na co si mají dát OSVČ pozor?

07.06.2011 | , Firemnifinance.cz
FIREMNI FINANCE - NEPOUŽÍVAT


Kolik odvedeme na dani z příjmu, závisí nejenom na sazbě daně, ale taky na množství uplatněných daňových slev či položek snižujících základ daně. Kolik odvedeme na zdravotním pojištění závísí pouze na dosaženém zisku. Mnohdy tak odvádí OSVČ více na zdravotním pojištění než na dani z příjmu fyzických osob. Jak se vyhnout pokutě či penále ze strany zdravotní pojišťovny?

Zdravotní pojištění značně zvyšuje daňové zatížení všech OSVČ. Na rozdíl od daně z příjmu fyzických osob není možné, aby byla daňová povinnost nulová. Všechny OSVČ musí každý měsíc platit alespoň minimální zdravotní pojištění, i když jsou ve ztrátě. Pro rok 2011 je to částka 1 670 Kč. Zdravotní pojištění tak můžeme považovat za „skrytou daň“.


Penále a pokuty jsou vysoké

Jestliže OSVČ řádně neplní své zákonné povinnosti vůči své zdravotní pojišťovně, tak může očekávat, že mu bude ze strany jeho zdravotní pojišťovny předepsáno penále nebo pokuta, které mohou dosahovat desetitisícových částek. A v případě nedobrovolného uhrazení jsou následně dlužné pokuty či penále vymáhány exekučně. Proto je nutné řádně a včas plnit své zákonné povinnosti.


Jak může vzniknout penále?

Jestliže není v řádném termínu zaplaceno zdravotní pojištění ve stanovené výši, tak vzniká penále. Sazba penále činí 0,05 % denně z dlužné částky. U dlužného pojistného ve výši 20 000 Kč činí penále za celý rok 3 650 Kč. OSVČ přitom musí platit během roku pojistné na zdravotní pojištění formou měsíčních záloh dle hospodářského výsledku z minulého roku. Pojistné je splatné do 8. dne následujícího měsíce. Právě platbě pojistného je potřeba věnovat pozornost, aby se předešlo předepsání penále. Penále totiž může vzniknout nejenom z důvodu nezaplacení pojistného např. během celého roku, ale také:

  • Z důvodu úhrady opožděné úhrady měsíčních záloh, kdy zálohy jsou placeny vždy dle momentální situace, např. až koncem následujícího měsíce. V případě, že je pojistné takovým způsobem hrazeno pravidelně, může nás po nějaké době překvapit OSVČ platební výměr na dlužné penále.
  • Neprovedení změny trvalého příkazu. Většina OSVČ má nastaven na úhradu pojistného na zdravotní pojištění trvalý příkaz k úhradě. Výše zálohy na každý rok se však mění v závislosti na dosaženém zisku v minulém roce. Když OSVČ nezmění trvalý příkaz k úhradě, tak může i během dalšího roku platit nižší zálohy dle minulého roku. I v tomto případě však vzniká penále.
  • Nepravidelná platba zálohy na zdravotním pojištění. V případě finančních problémů může OSVČ v některém měsíci neprovést platbu pojistného nebo uhradí pojistné v nižší částce. To jsou rovněž důvody, proč vzniká penále.
  • Neplacení zdravotního pojištění v době nemoci. Aby OSVČ nemusela v daném měsíci platit zálohu na zdravotní pojištění, tak musí být uznána práce neschopnou po celý kalendářní měsíc a musí být nemocensky pojištěna. V Přehledu za celý rok však nemoc (i tříměsíční) nemá vliv na výpočet pojistného za celý rok.

Nepříjemnosti spojené s platbou zdravotního pojištění nastávají také v případě, že je pojistné hrazeno např. pod špatným variabilním symbolem nebo dokonce na špatný účet.


Pozor na pokuty

Mimo penále může OSVČ obdržet platební výměr na pokutu (např. 50 tisícovou), pokud neplní své zákonné povinnosti, především oznamovací povinnosti nebo neodevzdá v zákonném termínu Přehled o příjmech a výdajích za uplynulý rok. Na jaké povinnosti se v praxi může např. zapomenout?

  • Neoznámit přiznání důchodu, pobírání peněžité pomoci v mateřství nebo rodičovského příspěvku. Tyto skutečnosti jsou důležité, aby bylo zdravotní pojištění placené za pojištěnce státem.
  • Při současném výkonu samostatné výdělečné činnosti a zaměstnání určení hlavní výdělečné činnosti a případné změny během roku.
  • Nespolupráce při provádění kontroly ze strany zdravotní pojišťovny.

Autor článku

Petr Gola

Petr Gola  

Články ze sekce: FIREMNI FINANCE - NEPOUŽÍVAT