Produkce výrobků z ovoce a zeleniny loni klesla

06.06.2011 | , Firemnifinance.cz
FIREMNI FINANCE - NEPOUŽÍVAT


Tuzemská produkce výrobků z ovoce a zeleniny loni opět klesla. Nejvýraznější propad zaznamenala výroba sterilované zeleniny a ovocných šťáv. Nárůst loni vykázala výroba dětské výživy, džemů a marmelád. Vyplývá to ze statistik ministerstva zemědělství, které na svých internetových stránkách zveřejnila Agrární komora.

Produkce výrobků z ovoce včetně diaproduktů se loni snížila meziročně o zhruba 13 procent na 70.401 tun. Z toho výroba ovocných šťáv meziročně klesla zhruba o pětinu. Přesnou hodnotu výroby ovocných šťáv MZe nezveřejnilo s odůvodněním, že jde o důvěrné údaje.

Největší podíl z celkové produkce ovocných výrobků loni tvořila dětská a kojenecká ovocná výživa, na kterou připadlo 37 procent. Meziročně se loni výroba ovocné výživy zvýšila o šest procent na přibližně 25.728 tun. "Džemů a marmelád bylo vyrobeno 13.225 tun, tedy o zhruba šest procent více než v roce 2009," uvedlo MZe.

Pokles byl loni také u výrobků ze zeleniny, jejichž tuzemská produkce se meziročně snížila o devět procent na 126.188 tun. Výroba sterilované zeleniny kromě salátových směsí meziročně klesla o 20 procent na 58.131 tun. Naopak největší zvýšení výroby bylo loni zaznamenáno u dětské a kojenecké zeleninové výživy, a to o 48 procent.

Zpráva převzata z ČTK.

Autor článku

Firemni aktualita

Články ze sekce: FIREMNI FINANCE - NEPOUŽÍVAT