Prodej biozeleniny v Česku klesl až o třetinu

03.06.2011 | , Firemnifinance.cz
FIREMNI FINANCE - NEPOUŽÍVAT


Prodej biozeleniny v Česku v důsledku spekulací o tom, že španělské biookurky způsobily epidemii střevní nákazy v Německu, klesl až o 30 procent, uvedli dnes na tiskové konferenci domácí obchodníci s biopotravinami. Německo v průběhu týdne oznámilo, že zdrojem nákazy okurky nejsou, ačkoliv se to původně předpokládalo. Původ infekce zatím není znám.

"V našich prodejnách pokles prodeje biozeleniny byl o 30 procent, což je obrovské číslo," uvedl ředitel společnosti Country Life Otakar Jiránek. V důsledku strachu spotřebitelů klesal podle něj také prodej ostatních biopotravin, oproti uplynulému týdnu o 12 procent. Country Life provozuje také velkoobchod s bioprodukty. Zde byl v tomto týdnu celkový pokles poptávky ještě výraznější, odbyt poklesl o 26 procent, u biozeleniny o 27 procent. Podobná čísla podle Jiránka hlásí také další obchodníci. Například prodejna Bazalka v Hradci Králové, která od Country Life odebírá zboží, hlásí až třetinové snížení poptávky.

Státní zemědělská a potravinářská inspekce přitom včera potvrdila, že vzorky odebrané ze zásilky údajně nebezpečných španělských bio okurek dodaných minulý týden firmě Country Life z Německa jsou negativní. Okurky nebyly kontaminovány nebezpečnou bakterií, která především v Německu způsobila několik úmrtí, jak se původně myslelo.

Zpráva převzata z ČTK.

Autor článku

Firemni aktualita  

Články ze sekce: FIREMNI FINANCE - NEPOUŽÍVAT