Důvěra podnikatelů v českou ekonomiku se nemění

24.05.2011 | , Firemnifinance.cz
FIREMNI FINANCE - NEPOUŽÍVAT


Celková důvěra v domácí ekonomiku se v květnu meziměsíčně mírně snížila. Souhrnný indikátor důvěry klesl o 0,4 bodu, letos to je již popáté za sebou. Snížila se důvěra spotřebitelů, podnikatelská důvěra se naopak nepatrně zvýšila. Meziročně je souhrnný indikátor důvěry o 0,7 bodu vyšší, uvedl dnes Český statistický úřad.

Indikátor důvěry podnikatelů se v květnu zvýšil o 0,1 bodu. Pokles důvěry v průmyslu a v obchodě byl vyvážen růstem důvěry ve vybraných službách, ve stavebnictví se důvěra nezměnila. Ve srovnání s hodnotou v květnu 2010 je důvěra podnikatelů o 3,2 bodu vyšší. "S výjimkou stavebnictví již všechna odvětví překonala pokles z proběhlé recese a současné oslabování důvěry je tak spíše následkem rostoucích obav o udržení budoucího vývoje," uvedl ČSÚ.

Indikátor spotřebitelské důvěry se v květnu meziměsíčně snížil o 2,5 bodu a ve srovnání s květnem 2010 je o 9,5 bodu nižší. Z šetření mezi spotřebiteli v květnu vyplynulo, že se pro příštích dvanáct měsíců obávají zhoršení celkové ekonomické situace i jejich vlastní finanční situace. Podíl respondentů, kteří očekávají zvýšení nezaměstnanosti, se v květnu mírně zvýšil. Nízký úmysl spořit se nezměnil, respondenti navíc označili současnost za dobu nevhodnou pro spoření. Obavy z růstu cen v příštích dvanácti měsících zůstávají i nadále vysoké, zjistil statistický úřad.

Zpráva převzata z ČTK.

Autor článku

Firemni aktualita

Články ze sekce: FIREMNI FINANCE - NEPOUŽÍVAT