Německo na začátku roku zrychlilo růst

24.05.2011 | , Firemnifinance.cz
FIREMNI FINANCE - NEPOUŽÍVAT


Německá ekonomika zrychlila v prvním čtvrtletí mezičtvrtletní tempo růstu díky silné domácí poptávce na 1,5 procenta z výkonu 0,4 procenta v posledních třech měsících loňského roku. Růst hrubého domácího produktu v meziročním srovnání spolkový statistický úřad v dnešní zpřesněné zprávě potvrdil na 5,2 procenta, což byla nejrychlejší úroveň od znovusjednocení země v roce 1990.

Domácí poptávka se na mezičtvrtletním růstu prvního kvartálu podle úřadu podílela jedním procentním bodem. Půlkou bodu k růstu přispěl export, který je tradičním motorem největší evropské ekonomiky.

Zatímco mezičtvrtletní růst soukromé spotřeby zůstal téměř beze změny na 1,1 procenta, veřejné výdaje, která předtím stagnovaly, nyní vzrostly o 2,1 procenta. K expanzi začalo přispívat stavebnictví, v němž se zvýšily investice o sedm procent po dvouprocentním poklesu v předešlém čtvrtletí. Růst kapitálových výdajů se mírně zrychlil na 3,9 procenta.

Německý export vzrostl mezičtvrtletně o 3,1 procenta po tempu 2,3 procenta v předchozích třech měsících. Dovoz však přidal ještě rychleji a vzrostl o 4,1 procenta po předešlém zvýšení o 1,5 procenta.

Meziroční tempo růstu se zrychlilo na více než dvacetileté maximum z tempa 3,8 procenta v předešlém čtvrtletí. Německá vláda minulý měsíc zlepšila oficiální odhad letošního růstu domácí ekonomiky na 2,6 procenta z dříve předpokládaných 2,3 procenta. V příštím roce však čeká zpomalení na 1,8 procenta.

Zpráva převzata z ČTK.

Autor článku

Firemni aktualita

Články ze sekce: FIREMNI FINANCE - NEPOUŽÍVAT