Už nebude možné ušít zakázky na míru jednotlivým firmám

24.05.2011 | , Firemnifinance.cz
FIREMNI FINANCE - NEPOUŽÍVAT


Návrh změny zákona o veřejných zakázkách ztíží možnost vytvářet zakázky na míru jednotlivým firmám. Uvedl to ministr pro místní rozvoj Kamil Jankovský. Z výběrových řízení by měly zmizet nesmyslné kvalifikační požadavky, kvůli kterým jsou potom výběrová řízení diskriminační. Snížit by se měl i limit pro veřejné zakázky malého rozsahu ze současných šesti milionů na tři a později na jeden milion.

"V současné době se setkáváme s kvalifikačními požadavky na výši obratu a základního jmění firem, které nemají se schopností vykonat zakázku nic společného," uvedl Kamil Jankovský. Nově budou muset zadavatelé veřejných soutěží všechna tato kritéria vysvětlit a obhájit před Úřadem pro ochranu hospodářské soutěže. Sice se zvýší počet podání na tento úřad, což v důsledku bude znamenat větší administrativní zatížení spojené s vyšší potřebou financí, nicméně Jankovský očekává, že změna zákona přinese výrazné úspory při financování dopravních staveb.

Snížit by se měly rovněž limity pro zakázky malého rozsahu, u kterých není nutné vypisovat výběrová řízení. U staveb by se limit pro tyto zakázky měl nejprve snížit na tři miliony a později na jeden milion korun.

Zpráva převzata z ČTK.

Autor článku

Firemni aktualita  

Články ze sekce: FIREMNI FINANCE - NEPOUŽÍVAT