Japonské akcie klesly nejníže za pět týdnů

23.05.2011 | , Firemnifinance.cz
FIREMNI FINANCE - NEPOUŽÍVAT


Japonské akcie zahájily týden poklesem na nejnižší hodnotu za pět týdnů. Investoři prodávali hlavně akcie výrobců stavebních strojů v reakci na zhoršení jejich hodnocení firmou Nomura Securities kvůli klesající poptávce z Číny. Investoři rovněž kvůli dluhové krizi v eurozóně nemají chuť pouštět se do rizikovějších investic. Euro v Asii spadlo vůči dolaru na nejslabší úroveň za dva měsíce.

Index Nikkei oslabil o 1,5 procenta na 9460,63 bodu. Z výrobců stavebních strojů ztrácely firmy Hitachi Construction, Kawasaki Heavy a Komatsu. Jejich akcie klesly o pět až šest procent.

Zvrátit trend se naopak podařilo firmám vyrábějícím vybavení pro solární elektrárny. List Nikkei napsal, že japonská vláda by mohla tento týden představit své plány, v rámci kterých by do roku 2030 musely být na střeše každé nové budovy povinně solární panely. Posílily tak akcie firem Sharp, Ulvac a Ishii Hyoki. Některé z těchto firem posilují již od březnového zemětřesení, protože investoři očekávají větší zájem Japonska o obnovitelné zdroje energie.

Zpráva převzata z ČTK.

Autor článku

Firemni aktualita  

Články ze sekce: FIREMNI FINANCE - NEPOUŽÍVAT