Nezaměstnanost na Slovensku klesla, přesto je stále vysoká

19.05.2011 | , Firemnifinance.cz
FIREMNI FINANCE - NEPOUŽÍVAT


Nezaměstnanost na Slovensku v dubnu klesla druhý měsíc po sobě a dostala se pod hranici 13 procent. Bez práce bylo ve čtvrtém měsíci 12,94 procenta Slováků, ve srovnání se stejným obdobím loňska nezaměstnanost vzrostla o 0,42 procentního bodu. Vyplývá to z údajů Ústředí práce, sociálních věcí a rodiny. Nezaměstnanost v zemi nadále zůstává jednou z nejvyšších v Evropské unii a řadí se k největším problémům ekonomiky.

Ke snížení míry nezaměstnanosti, která začátkem roku dosáhla šestiletého maxima, přispěl rozběh sezonních prací a vytváření nových pracovních míst díky zlepšení výkonnosti ekonomiky. "Trh práce se stabilizuje. V dubnu zaznamenaly pokles nezaměstnanosti všechny kraje," uvedl Ivan Juráš.

Situace na českém trhu práce se v dubnu také zlepšila, oživení domácí ekonomiky pomohlo k snížení míry registrované nezaměstnanosti proti březnu o 0,6 procentního bodu na 8,6 procenta.

Počet nezaměstnaných Slováků, kteří mohli ihned nastoupit do práce, v dubnu klesl na 345.303 osob z březnových 350.328 uchazečů. Proti loňskému dubnu se řady nezaměstnaných ale rozšířily o 8926 osob. Z regionů tradičně největší nezaměstnanost zůstala na středním a východním Slovensku.

Zpráva převzata z ČTK.

Autor článku

Firemni aktualita