Horší kvalita potravin v postkomunistických zemí

19.05.2011 | , Firemnifinance.cz
FIREMNI FINANCE - NEPOUŽÍVAT


Podle zjištění slovenské asociace spotřebitelů dodávají světoví výrobci potravin na trhy postkomunistických zemí méně kvalitní potraviny než na zbytek kontinentu. Bulharsko, kam se údajně dodává zboží nejhorší kvality, si na to stěžuje u Evropské unie. Uvedla to Česká televize (ČT). Výrobci přiznávají, že složení některých výrobků se stejnou značkou se pro jednotlivé trhy liší, dodala ČT.

"Výsledek testu ukázal to, co si mnozí spotřebitelé už roky šeptali. Firmy často posílají nižší kvalitu do nových zemí EU, kde mají pocit, že se spotřebitelé ještě tak nebrání," řekl předseda Asociace spotřebitelů Slovenska Miloš Lauko. Podle agrárního analytika Petra Havla je to známá věc i v Česku. "Je potřeba ale říci, že tato skutečnost má dvě strany. Při plnohodnotném složení by ty výrobky byly dražší, než jsou," řekl Havel.

"Je neslýchané, aby v Evropě platily dvojí standardy pro prodej potravin. Pokud se skutečně prokáže, že se k Bulharsku přistupovalo jako k druhořadé zemi, Sofie zváží veškeré právní kroky," řekl bulharský ministr zemědělství Miroslav Naydenov.

"Já si nedokážu představit, že by jednotlivý členský stát začal komunikovat s nějakým silným výrobcem, řetězcem, aby měnil receptury tak či onak," řekl ministr zemědělství Ivan Fuksa. Podle informací ČT Fuksa požádal své zahraniční kolegy, aby mu studii poslali. Až ji bude mít v ruce, zváží další potup.

"Nejde o kvalitu, jde o to, že občas se musí produkty přizpůsobit chuti místních. Každá země má své standardy nasazeny jinak vysoko. Běžné to dělá třeba Knorr. I v Evropě najdeme hodně rozdílů v chuti, na které musíme reagovat," řekl Paul Polman, generální ředitel společnosti Unilever, třetího největšího producenta potravin a spotřebního zboží na světě.

Zpráva převzata z ČTK.

Autor článku

Firemni aktualita