Vláda dnes rozhodne o změnách u podpor v nezaměstnanosti

18.05.2011 | , Firemnifinance.cz
FIREMNI FINANCE - NEPOUŽÍVAT


Podmínky podpor v nezaměstnanosti se mohou od příštího roku změnit. Zatímco v současnosti na ni má nárok člověk, který odpracuje za poslední tři roky minimálně 12 měsíců, nově bude muset stejný čas odpracovat za dva roky. Kromě toho získají nově nárok na podporu i studenti škol. Vyplývá to z novely zákona o zaměstnanosti, který ve středu bude projednávat vláda.

"Cílem navrhované právní úpravy je motivovat uchazeče o zaměstnání ke zvýšení vlastní aktivity při hledání a udržení zaměstnání," konstatuje se v důvodové zprávě novely. Novela má přiznat právo na podporu také lidem, kteří současně pracují a studují v denní formě studia. Nyní se nemohou při ztrátě zaměstnání na úřadech práce registrovat. To chce vláda změnit a přiznat jim stejná práva jako lidem, kteří nestudují. "Jedná se o odstranění faktické nerovnosti vůči těmto fyzickým osobám, které přispívají do pojistného systému, ale následně nemohou čerpat podporu v nezaměstnanosti," stojí ve zprávě.

V oblasti rekvalifikací si bude moci nezaměstnaný nově sám vybrat a najít rekvalifikační kurz a zařízení, kde se bude školit. Navrhne kurz úřadu práce (ÚP) a ten zvolenou rekvalifikaci posoudí s ohledem na jeho zdravotní stav a uplatnitelnost na pracovním trhu.

Novela kromě toho přináší i spornou úpravu týkající se zprostředkování zaměstnání. Obtížně umístitelným zaměstnancům by podle ní nemusely pomáhat s hledáním práce úřady práce, ale pracovní agentury. Ty by pak za to dostávaly od státu peníze. Agentura, se kterou podle novely uzavře krajská pobočka úřadu práce takzvanou dohodu o sdíleném zprostředkování zaměstnání, má být odměněna příspěvkem za každého uchazeče o zaměstnání, o kterého se bude starat. Další peníze dostane v případě, že sežene nezaměstnanému pracovní poměr na dobu neurčitou nebo pokud nezaměstnaný v této práci vydrží alespoň půl roku. "Za umístění uchazeče o zaměstnání nebude považováno jeho přijetí do pracovního poměru agenturou práce pověřenou zprostředkováním zaměstnání," píše ministerstvo práce a sociálních věcí v důvodové zprávě.

Na sdílené zprostředkování zaměstnání by měly pracovní agentury dostávat 5000 Kč na každého uchazeče, za jeho umístění 1250 Kč a za jeho setrvání v pracovním poměru na dobu neurčitou po dobu nejméně šesti měsíců dalších 500 Kč. Celkem odhaduje ministerstvo práce a sociálních věcí, které novelu připravilo, náklady spojené s tímto sdíleným zprostředkováním na 180 milionů korun za zhruba 90.000 lidí.

Novela přináší také změny v zaměstnávání zdravotně postižených. Podnikům pak odpadne povinnost hlásit úřadům práce volná pracovní místa.

Zpráva převzata z ČTK.

Autor článku

Firemni aktualita

Články ze sekce: FIREMNI FINANCE - NEPOUŽÍVAT