Japonská ekonomika je údajně ve špatném stavu

17.05.2011 | , Firemnifinance.cz
FIREMNI FINANCE - NEPOUŽÍVAT


Japonská ekonomika je ve velmi špatném stavu kvůli škodám po březnovém zemětřesení. Pokud se chce země vrátit k ekonomickému růstu, musí nejprve zastavit pokles spotřebitelských cen. Uvedl to dnes guvernér centrální banky (BOJ) Masaaki Širakawa. Ujistil rovněž, že BOJ se bude snažit udělat vše, aby deflaci porazila. Nepřímo tak potvrdil, že Japonsko bude i nadále udržovat svoji politiku mimořádně nízkých úrokových sazeb.

Deflace je velmi vážný problém. Ale mnohem vážnějším problémem je pozvolné klesání ekonomické síly Japonska," řekl Širakawa v projevu před parlamentním výborem. Deflace se nebojí jen centrální banka, ale i vláda a ministr financí Jošihiko Noda označil boj z deflací za hlavní prioritu vlády.

Ceny v Japonsku klesají téměř deset let. V březnu se však pokles jádrových cen, tedy bez zahrnutí nestabilních cen sezonních čerstvých potravin, zmírnil meziročně na 0,1 procenta. Přispěly k tomu vyšší ceny komodit. BOJ očekává, že v letošním i příštím fiskálním roce, který začíná vždy v dubnu, by mohla jádrová inflace činit 0,7 procenta. K růstu cen mají přispět dražší potraviny a pohonné hmoty. Banka však rovněž upozornila, že ani tento růst cen nebude důvodem, aby změnila současnou měnovou politiku.

Japonsko nyní čelí nejhorší krizi od druhé světové války. Důvodem je březnové zemětřesení doprovázené vlnou cunami, které zasáhlo severovýchod země a vyžádalo si 25.000 obětí, a následná nehoda v jaderné elektrárně Fukušima. Ve čtvrtém čtvrtletí loňského kalendářního roku japonský HDP proti předešlému čtvrtletí klesl o 0,3 procenta a analytici počítají s dalším poklesem i v letošním prvním a druhém čtvrtletí.

Zpráva převzata z ČTK.

Autor článku

Firemni aktualita