Nový zákon chce zrušit základní kapitál společností s r. o.

17.05.2011 | , Firemnifinance.cz
FIREMNI FINANCE - NEPOUŽÍVAT


Při zakládání společností s ručením omezeným by již podnikatelé v budoucnu neměli mít povinnost skládat kapitál 200.000 korun, jak je tomu v současnosti. Případné věřitele firmy má ochránit opatření, podle kterého by členové či bývalí členové statutárních orgánů společnosti měli ručit svým majetkem v případě úpadku, který svým nesprávným rozhodováním zavinili. Předpokládá to nový zákon o obchodních korporacích, který ve středu projedná vláda. Novinářům to dnes řekl ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil (ODS).

Podle Pospíšila norma navazuje na obchodní zákoník, bude ale k podnikatelům příznivější. "Některé věci jsou zjednodušené, v některých oblastech dostávají podnikatelé více variant, jak se rozhodnout, jak se svým majetkem či s obchodní společností naložit," prohlásil Jiří Pospíšil.

Základní kapitál společností s ručením omezeným neplnil podle ministerstva svoji roli, pouze podnikatele zbytečně administrativně zatěžoval. Nový zákon bude prý chránit možné věřitele tím, že bude motivovat manažery k rozumnému riziku - pokud budou jednat v zájmu firmy, obezřetně a informovaně, neponesou odpovědnost za výsledek. Naopak člen statutárního orgánu bude muset zaplatit věřitelům ze svých peněz, pokud svými špatnými rozhodnutími přivedl společnost do úpadku, nebo mu nezabránil. Další pojistkou má být test insolvence, na základě kterého společnost nebude moci vyplatit žádné peníze, pokud by si tím přivodila úpadek a ohrozila věřitele.

V souvislosti se společnostmi s ručením omezeným upravuje zákon nově také podmínky pro získávání podílů ve firmě. Doposud mají všichni společníci podíly spojené se stejnými právy a povinnostmi. V budoucnu by měli mít možnost si vybrat z různých druhů, které by se od sebe lišily jako akcie. Existovat tak budou prioritní podíly či podíly s právem nebo bez práva hlasovat. Podle hlavního autora zákona Bohumila Havla má toto opatření napomoci například při získávání investorů, kteří se zajímají pouze o určitou část firmy. Dává také podnikatelům větší volnost při rozhodování. "Je na společnících, aby se rozhodli o struktuře společnosti," uvedl.

Norma částečně uvolňuje i pravidla pro akciové společnosti, které budou moci mít dvojí strukturu. Zakladatelé si podle nového zákona určí, zda chtějí v čele firmy představenstvo a dozorčí radu, tak jak je tomu v současnosti, nebo zda chtějí pouze jeden statutární orgán - správní radu. Akcionáři také dostanou více možností, jak hlasovat. Zjednodušit podnikání má pak podle ministerstva také úprava, podle které si zakladatelé společností budou moci na počátku vymezit sídlo pouze rámcově.

Zákon je spolu s občanským zákoníkem a zákonem o mezinárodním právu soukromém součástí rekodifikace soukromého práva, kterou úřad připravuje již delší dobu. Stejně jako občanský kodex byla i tato norma předložena již dřívější vládě Mirka Topolánka (ODS). Ministerstvo doufá, že ho sněmovna projedná v prvním čtení již před letními prázdninami, v platnost by tak mohl vstoupit od počátku roku 2013.

Zpráva převzata z ČTK.

Autor článku

Firemni aktualita