Schválena novela zákona o dani z nemovitostí

17.05.2011 | , Firemnifinance.cz
FIREMNI FINANCE - NEPOUŽÍVAT


Cílem novely s navrhovanou účinností od 1. ledna 2012 je odstranit zejména výkladové nejasnosti zdanění u pozemků s plošnými stavbami (tzv. zpevněnými plochami pozemků).

Podle stávajícího znění § 7 ZDN jsou nemovité plošné stavby (resp. zpevněné plochy) předmětem daně ze staveb a pro stanovení základu daně jsou podle § 10 ZDN na rozdíl od staveb se svislou nosnou konstrukcí (zejm. budov) vymezeny jako stavby bez svislé nosné konstrukce (komunikace, parkoviště, zastavěné manipulační plochy mezi jednotlivými budovami). Aby mohla být stavba (tedy jak budova, tak zpevněná plocha) předmětem daně ze staveb, musí být:

1. stavbou nemovitou ve smyslu ustanovení § 119 občanského zákoníku, tedy stavbou spojenou se zemí pevným základem,
2. a jako taková být samostatnou věcí způsobilou být předmětem občanskoprávních vztahů.

Protože stávající právní úprava tohoto předmětu daně ze staveb je poměrně obecná a vychází z institutů občanského zákoníku definovaných jen velmi obecně, může být prokazování naplnění výše uvedených podmínek v daňovém řízení u jednotlivých zpevněných ploch poměrně náročné, a to i s ohledem na rozmanitost a stáří objektu či neexistenci příslušné dokumentace.

V zájmu právní jistoty všech zúčastněných na daňovém řízení včetně příjemce výnosu daně z nemovitostí, tedy obcí, vyjímá návrh stavby zpevněných ploch pozemků z předmětu daně ze staveb. Zpevněné plochy pozemků se jako určitou nově definovanou kategorii pozemku navrhuje zdaňovat pouze daní z pozemků. Vyjmutí staveb zpevněných ploch pozemků z předmětu daně ze staveb zjednoduší správu daně z nemovitostí, neboť odstraní náročné prokazování a projednávání, zda má být plošná stavba užívaná pro podnikání zdaněna daní ze staveb či daní z pozemků.

Zpevněné plochy pozemků užívané k podnikatelské činnosti nebo v souvislosti s ní, které jsou specifickým ztvárněním, zpracováním i užíváním pozemků, se navrhuje podrobit sazbě daně z pozemků diferencované podle dvou skupin podnikatelských činností, jejíž výše je však nižší než sazba daně ze staveb Toto rozlišení sazeb daně vychází z konstrukce sazeb daně pro stavby a respektuje specifikaci jednotlivých podnikatelských oblastí tak, jak je pro tyto účely uvedena v ustanovení § 11 odst. 1 písm. d) ZDN.

Navrženou změnou právní úpravy dochází ke snížení daňové zátěže podnikatelské sféry.

Nové znění § 6 odst. 2 zabývajícího se ostatními pozemky, by mělo po novele znít:

“ (2) Sazba daně u ostatních pozemků činí za každý 1m2 u
a) zpevněných ploch pozemků, užívaných k podnikatelské činnosti nebo v souvislosti s ní sloužících pro
1. zemědělskou prvovýrobu, lesní a vodní hospodářství 1,00 Kč,
2. průmysl, stavebnictví, dopravu, energetiku, ostatní zemědělskou výrobu a ostatní podnikatelskou činnost. 5,00 Kč,
b) stavebních pozemků 2,00 Kč,
c) ostatních ploch 0,20 Kč,
d) zastavěných ploch a nádvoří 0,20 Kč.”

Zpráva převzata z www.dashofer.cz.

Autor článku

Firemni aktualita