Počet obchodních společností se loni v ČR zvýšil na 363 tis.

16.05.2011 | , Firemnifinance.cz
FIREMNI FINANCE - NEPOUŽÍVAT


Počet obchodních společností se loni v Česku zvýšil meziročně o 5,4 procenta na na 363.000. Založeno v roce 2010 bylo 24.158 společností s ručením omezeným, akciových, veřejných obchodních a komanditních společností a družstev. Naopak jich zaniklo 5566. Vyplývá to z analýzy, kterou dnes ČTK poskytla společnost CCB - Czech Credit Bureau.

"V každém měsíci loňského roku počet zaniklých společností zdaleka nedosahoval počtu vzniklých. Trend čistého přírůstku obchodních společností, to znamená rozdílu mezi vzniklými a zaniklými, se však dlouhodobě snižuje. Znamená to, že počet subjektů sice roste, avšak se snižující se rychlostí," uvedla vedoucí analytického oddělení CCB Věra Kameníčková.

Z celkového počtu 24.158 nových firem loni vzniklo nejvíce obchodních společností v Praze, celkem 48 procent. Druhý nejvyšší podíl měly firmy se sídlem v Jihomoravském kraji (11 procent). Naopak nejméně společností vzniklo v Karlovarském a Libereckém kraji, po dvou procentech z celku.

Na celkovém počtu společností, které loni zanikly, se Praha podílela 34 procenty. Za ní se umístil se značným odstupem Jihomoravský kraj s 14 procenty. Na druhou stranu nejméně společností zaniklo v Karlovarském kraji (jedno procento) a v kraji Vysočina (dvě procenta).

Zpráva převzata z ČTK.

Autor článku

Firemni aktualita

Články ze sekce: FIREMNI FINANCE - NEPOUŽÍVAT