Pouze 13 % šéfů firem v ČR si je opravdu jisto růstem

16.05.2011 | , Firemnifinance.cz
FIREMNI FINANCE - NEPOUŽÍVAT


Pouze 13 procent generálních ředitelů tuzemských firem si je "velmi jisto", že jim letos porostou tržby. Celosvětově si je "velmi jisto" růstem své firmy naopak plných 48 procent šéfů firem. Vyplývá to z globálního a tuzemského průzkumu společnosti PricewaterhouseCoopers ČR mezi řediteli významných podniků, o kterém informovala společnost na dnešní tiskové konferenci. Firmy zároveň již neplánují masivní propouštění.

Studie názorů generálních ředitelů tuzemských firem vznikla na základě odpovědí 70 šéfů firem. Průzkum se uskutečnil v únoru a březnu a navazuje na globální průzkum názorů generálních ředitelů.

"Rozdíl může být způsoben tím, že česká ekonomka je otevřená. Dobrou zprávou ale je, že proti loňsku je jich více než dvojnásobek. Šéfové tuzemských firem si zřejmě uvědomují rizika a nástrahy, které sebou nese křehké globální oživení. Bude to boj o zdroje i trhy, boj o nejschopnější zaměstnance i nejlepší zákazníky," uvedl řídící partner PwC Jiří Moser.

Firem, které plánují výrazně propouštět, tedy snížit počet zaměstnanců o více než osm procent, jsou jen necelá dvě procenta. Loni jich přitom bylo desetkrát tolik. Celkově by na rozdíl od loňského roku mělo více firem zaměstnance přijímat (41 procent) než propouštět (34 procent). Více než polovina šéfů tuzemských firem se však obává nedostatku kvalifikovaných odborníků na trhu.

Zpráva převzata z ČTK.

Autor článku

Firemni aktualita

Články ze sekce: FIREMNI FINANCE - NEPOUŽÍVAT