Nejrychlejší růst cen v průmyslu od března 2005

16.05.2011 | , Firemnifinance.cz
FIREMNI FINANCE - NEPOUŽÍVAT


Ceny průmyslových výrobců v dubnu nepatrně zrychlily meziroční tempo růstu na 6,4 procenta z březnových 6,3 procenta. Stouply tak nejrychleji od března 2005. Oznámil to dnes Český statistický úřad. Proti březnu ceny v průmyslu vzrostly o 0,8 procenta. 

Podle Jiřího Škopa z Komerční banky rostly ceny v průmyslu mírně nad očekáváním trhu. "V rámci struktury se nic překvapivého nestalo. I během dalších měsíců by ceny v průmyslu měly dále růst. Důvodem jsou vyšší ceny komodit v korunovém vyjádření, zpožděný dopad vyšších cen ropy do dalších skupin a vývoj v potravinářském průmyslu," předpověděl Škop. V průměru by se podle něj měly výrobní ceny letos zvednout o více než šest procent.

Ceny zemědělských výrobců byly v dubnu meziročně vyšší o 31,8 procenta po březnovém růstu o 31 procent, ve čtvrtém měsíci tak rostly nejrychleji v historii. U tržních služeb se ceny meziročně zvýšily o 1,1 procenta, u stavebních prací naopak klesly o 0,4 procenta.

Růst cen průmyslových výrobců v meziročním srovnání ovlivnily zejména vyšší ceny koksu a rafinovaných ropných produktů o 26,5 procenta, obecných kovů a kovodělných výrobků o 13,2 procenta a potravinářských výrobků, nápojů, tabáku o 8,1 procenta. Výraznější pokles cen vykázaly PC, elektronické a optické přístroje, a to o 2,8 procenta. Ceny dopravních prostředků klesly o 2,7 procenta.

Při hodnocení podle hlavních průmyslových skupin meziročně nejvíce stouply ceny energií o deset procent, klesly jen ceny výrobků investiční povahy, a to o 0,2 procenta.

Na meziměsíční růst cen v průmyslu významně působil také vzestup cen koksu a rafinovaných ropných produktů o 4,5 procenta, potravinářských výrobků, nápojů, tabáku o 1,5 procenta a obecných kovů a kovodělných výrobků o 1,3 procenta. Ceny chemických látek a výrobků se snížily o 1,9 procenta.

Dubnové ceny v rostlinné výrobě vzrostly proti loňskému roku o 57,2 procenta. Výrazně, o 119,6 procenta, se zvýšily ceny brambor. Ceny obilovin stouply o 83 procent, olejnin o 56 procent a ovoce o 45,8 procenta. V živočišné výrobě byly ceny vyšší o 7,1 procenta v důsledku zvýšení cen mléka o 15,1 procenta. Dále byly vyšší ceny drůbeže o 9,2 procent a skotu o 2,8 procenta. Ceny prasat byly vyšší po dvou letech, a to o 1,9 procenta. Nižší byly ceny vajec o 26,3 procenta. Výrazný meziroční růst byl ovlivněn zejména nižší srovnávací základnou z roku 2010, dodal ČSÚ.

Proti březnu ceny v rostlinné výrobě stouply o 0,4 procenta. Ceny obilovin vzrostly o 0,9 procenta, brambor o 2,7 procenta a ovoce o 8,2 procenta. Klesly naopak ceny olejnin o 1,9 procenta a zeleniny o 5,9 procenta. V živočišné výrobě se zvýšily ceny o 1,4 procenta. Ceny prasat vzrostly o 3,4 procenta, vajec o 2,6 procenta, drůbeže o 1,3 procenta a mléka o 0,7 procenta. Snížily se naopak ceny skotu o 0,6 procenta.

V meziročním srovnání vzrostly březnové ceny v tržních službách za reklamní služby a průzkum trhu, a to o sedm procent. Dále byly vyšší ceny za poštovní a kurýrní služby o 3,6 procenta, v nákladní dopravě o 2,3 procenta a za finanční služby, kromě pojišťovnictví a penzijního financování o dvě procenta. Nižší byly ceny za služby v oblasti pronájmu a operativního leasingu o šest procent, dále za pojištění o 2,4 procenta a za telekomunikační služby o 0,8 procenta. Ceny tržních služeb nezahrnující reklamní služby byly vyšší o 0,3 procenta, stejně jako v březnu.

Proti březnu vzrostly ceny za reklamní služby a průzkum trhu o 11,5 procenta, z toho reklama v TV a rozhlase o 20 procent. Stouply i ceny za poštovní a kurýrní služby, a to o 0,5 procenta. Ceny za architektonické a inženýrské služby a související technické poradenství klesly o 0,4 procenta, za služby v oblasti nemovitostí o 0,3 procenta a za finanční služby, kromě pojišťovnictví a penzijního financování o 0,2 procenta. Ceny tržních služeb nezahrnující reklamní služby se snížily o 0,1 procenta.

Ceny materiálů a výrobků spotřebovávaných ve stavebnictví byly meziročně vyšší o 3,8 procenta a v porovnání s březnem klesly o 0,1 procenta.

Zpráva převzata z ČTK.

 

Autor článku

Firemni aktualita