Týdenní komentář: Co možná pomůže cestovnímu ruchu

13.05.2011 | , Firemnifinance.cz
FIREMNI FINANCE - NEPOUŽÍVAT


Léto se blíží a podle odborníků je krize cestovního ruchu za námi. Pomůže tomu další snížování tarifů za roaming, levnější pohonné hmoty či lépe fungující eknomika?

Pět pozitivních zpráv z uplynulého týdne

1. Krize cestovního ruchu je za námi
Krize cestovního ruchu, která začala v roce 2009, je pravděpodobně již zažehnána. V letošním roce je celosvětově možné očekávat zvýšení počtu příjezdů turistů o čtyři procenta, v Česku bude nárůst příjezdů obdobný, uvedl Mojmír Mikula z centrály cestovního ruchu CzechTourism. Podle údajů Českého statistického úřadu se v Česku dlouhodobě mění struktura hostů. Mírně ubývá Němců a Holanďanů, přijíždí ale více turistů z Ruska. Nárůst počtu příjezdů a přenocování potvrzují statistiky ČSÚ za první čtvrtletí.


2. Další snížování tarifů za roaming
Evropská komise v následujících týdnech navrhne právní úpravu, která ještě více přiblíží poplatky za roaming v EU národním tarifům. Opatření má dále snížit ziskové marže obřích mobilních operátorů včetně britského Vodafonu, španělské Telefóniky, německé skupiny Deutsche Telekom či francouzské France Télécom. Slibuje ale také zlepšit náladu více než 500 milionům mobilních uživatelů v Evropě.


3. Ceny pohonných hmot se v uplynulém týdnu o něco snížily
Ceny pohonných hmot v uplynulém týdnu nepatrně klesly. Nejprodávanější benzin Natural 95 u čerpacích stanic zlevnil o dva haléře na průměrných 35,35 koruny za litr. Motorová nafta byla levnější o čtyři haléře na 34,59 koruny za litr. Vyplývá to z dnešních údajů Českého statistického úřadu. .


4. Německá ekonomika stoupla o 5,2 %
Německý hrubý domácí produkt se v letošním prvním čtvrtletí meziročně zvýšil o 5,2 procenta, tedy nejprudším tempem od znovusjednocení země v roce 1990. Oznámil to spolkový statistický úřad. Německo má největší ekonomiku v Evropě, na které je závislá řada českých firem.


5. Česká ekonomika na začátku roku rostla o 2,5 %
Česká ekonomika v letošním prvním čtvrtletí meziročně vzrostla o 2,5 procenta. Vyplývá to z předběžných údajů Českého statistického úřadu. Ve srovnání s posledním loňským čtvrtletím růst hrubého domácího produktu činil 0,6 procenta. Údaje odpovídají odhadům analytiků. Klíčovu roli v pokračujícím oživení tuzemské ekonomiky měl podle statistiků i nadále zpracovatelský průmysl.


Pět negativních zpráv z uplynulého týdne

1. Padělky se začínají prodávat už i na internetu
Padělky módních značek už nejsou jen výsadou pochybných trhovců, ale začínají se prodávat i přes internet. Česká obchodní inspekce informovala o případu, který se stal v Ústí nad Labem. Pracovník inspekce koupil v internetovém e-shopu tři páry tenisek, údajně značky Louis Vuitton. Při předání zboží se ale ukázalo, že to jsou padělky. Prodejce navíc chtěl požadovaných zhruba 26.000 korun zaplatit v zaparkovaném autě.


2. Chybí podpora zaměstnávání starších pracovníků
Přestože se v Česku postupně zvyšuje věk pro odchod do důchodu, podpora zaměstnávání starších pracovníků se zatím nezavádí. Některé země k opatřením ale už přikročily. Firmy tak třeba musí lidem přispívat na předčasný důchod, nebo musí mít plán, jak budou padesátníky a starší zaměstnávat. Pokud je pak ve svém týmu nemají, musí platit pokutu. Vyplývá to z analýzy důchodových systémů v různých státech, kterou vypracoval Výzkumný ústav práce a sociálních věcí.


3. Chytré mobily a tablety hlavním terčem hackerů
Chytré mobilní telefony a tablety se letos stanou hlavním terčem útoků počítačových zločinců. Jejich obliba výrazně roste a lidé si je přitom zabezpečují méně než počítače. V rozhovoru pro ČTK to uvedl vědecký ředitel antivirové firmy AVG Karel Obluk. "Zhruba třetina uživatelů chytrých telefonů nemá žádné povědomí o bezpečnostních rizikách jejich používání. Antivirový program pak používá jen 29 procent uživatelů," uvedl Karel Obluk.


4. Průmyslová výroba se v březnu propadla v celé EU
Průmyslová výroba se v březnu propadla ve srovnání s předchozím měsícem v eurozóně i EU. V zemích platících evropskou jednotnou měnou o 0,2 procenta a v celé Evropské unii o 0,3 procenta. V únoru průmysl meziměsíčně rostl o 0,6 procenta, respektive o 0,4 procenta.


5. Ceny bílého pečiva vzrostly o pětinu
V tuzemských obchodech v uplynulých čtyřech týdnech podražil chléb o více než 15 procent a bílé pšeničné pečivo téměř o pětinu. Naopak výrazně levnější byly papriky, jejich cena klesla o víc než 16 procent, vyplývá z údajů Českého statického úřadu. Pekařské výrobky zdražují kvůli růstu cen energií a surovin, uvedl Podnikatelský svaz pekařů a cukrářů.


Více najdete v našem zpravodajství.

Autor článku

Karel Pospíšilík