Německá ekonomika stoupla o 5,2 %

13.05.2011 | , Firemnifinance.cz
FIREMNI FINANCE - NEPOUŽÍVAT


Německý hrubý domácí produkt se v letošním prvním čtvrtletí meziročně zvýšil o 5,2 procenta, tedy nejprudším tempem od znovusjednocení země v roce 1990. Oznámil to dnes spolkový statistický úřad. Německo má největší ekonomiku v Evropě, na které je závislá řada českých firem.

Růst překonal očekávání analytiků, kteří jej podle agentury Reuters odhadovali na 4,2 procenta. V posledním čtvrtletí loňského roku se HDP meziročně zvýšil o 3,8 procenta.

"Představuje to silný začátek tohoto roku. Pro rok 2011 předpokládáme růst přes tři procenta," řekl k údajům analytik Thorsten Polleit ze společnosti Barclays Capital. Dodal, že růst podnikových investic nabírá na tempu.

Německá vláda minulý měsíc zlepšila oficiální odhad letošního růstu domácí ekonomiky na 2,6 procenta z dříve předpokládaných 2,3 procenta. V příštím roce však očekává zpomalení růstu na 1,8 procenta. Hlavní ekonomický poradce vlády Wolfgang Franz dnes uvedl, že letošní hospodářský růst by mohl dosáhnout tří procent. "Čísla ukazují, že německá ekonomika nabírá na rychlosti," upozornil nový německý ministr hospodářství Philipp Rösler.

Německá ekonomika loni díky silnému vývozu stoupla o 3,6 procenta. Předloni se německý HDP propadl o 4,7 procenta, což byl nejhorší výsledek od druhé světové války.

Zpráva převzata z ČTK.

Autor článku

Firemni aktualita