Česká ekonomika na začátku roku rostla o 2,5 %

13.05.2011 | , Firemnifinance.cz
FIREMNI FINANCE - NEPOUŽÍVAT


Česká ekonomika v letošním prvním čtvrtletí meziročně vzrostla o 2,5 procenta. Vyplývá to z dnešních předběžných údajů Českého statistického úřadu. Ve srovnání s posledním loňským čtvrtletím růst hrubého domácího produktu činil 0,6 procenta. Údaje odpovídají odhadům analytiků. Klíčovu roli v pokračujícím oživení tuzemské ekonomiky měl podle statistiků i nadále zpracovatelský průmysl.

Zpracovatelský průmysl přispěl v prvním čtvrtletí růstem vytvořené hrubé přidané hodnoty meziročně o více než deset procent. Úrovně loňského prvního čtvrtletí naopak nedosáhla v důsledku rozpočtových opatření některá odvětví netržních služeb. Meziroční pokles tvorby hrubé přidané hodnoty v reálném vyjádření postihl také odvětví stavebnictví a zemědělství.

Příznivě podle ČSÚ působil zejména předstih růstu vývozu před dovozem a částečně i růst tvorby fixního kapitálu. Výdaje institucí vládního sektoru na konečnou spotřebu byly naopak nižší než v prvním loňském čtvrtletí. Bez odstranění vlivu rozdílného počtu pracovních dní vzrostl v prvním čtvrtletí HDP meziročně o 2,8 procenta.

Celková zaměstnanost v pojetí národních účtů a po očištění o vliv sezónnosti se v meziročním srovnání zvýšila o 0,8 procenta, což je téměř o 40.000 osob. Zásluhu na tom má především zpracovatelský průmysl, kde růst počtu zaměstnaných osob přesáhl jedno procento. V porovnání s posledním loňským čtvrtletím se však celková zaměstnanost nezměnila, uvedl ČSÚ.

Zpráva převzata z ČTK.

Autor článku

Firemni aktualita