Krize cestovního ruchu je za námi

12.05.2011 | , Firemnifinance.cz
FIREMNI FINANCE - NEPOUŽÍVAT


Krize cestovního ruchu, která začala v roce 2009, je pravděpodobně již zažehnána. V letošním roce je celosvětově možné očekávat zvýšení počtu příjezdů turistů o čtyři procenta, v Česku bude nárůst příjezdů obdobný, uvedl Mojmír Mikula z centrály cestovního ruchu CzechTourism. Podle údajů Českého statistického úřadu se v Česku dlouhodobě mění struktura hostů. Mírně ubývá Němců a Holanďanů, přijíždí ale více turistů z Ruska. Nárůst počtu příjezdů a přenocování potvrzují statistiky ČSÚ za první čtvrtletí.

"Cestovní ruch je odvětví ekonomiky, které se velmi snadno nechá ovlivnit krizí, jako jedno z prvních se z ní ale dokáže zotavit," řekl Mojmír Mikula. Podle něj je pro český cestovní ruch dobrou zprávou, že mezi nejdůležitějšími zeměmi z hlediska příjezdového ruchu opět nastává chuť cestovat do zahraničí.

Z pohledu německých a britských návštěvníků je Česká republika stále chápána jako země s velmi přívětivým poměrem ceny a úrovně poskytovaných služeb. Podle šetření CzechTourismu úroveň a množství pořízených služeb za 100 eur (zhruba 2400 korun) v České republice odpovídá službám za 130 eur v Německu.

Z pohledu druhé nejpočetnější skupiny zahraničních návštěvníků - Rusů je podle Mikuly významnou skutečností loňský reálný růst příjmů obyvatel Ruské federace o 4,3 procenta. Ruští turisté Česko chápou jako západní zemi a dovolenou zde vnímají jako velmi prestižní. Výhodou Česka oproti zemím západní Evropy je také to, že mnoho ruských návštěvníků, obzvláště starší generace, očekává, že se v Česku domluví mateřským jazykem.

Zpráva převzata z ČTK.

Autor článku

Firemni aktualita