Vláda schválila zákon o podpoře obnovitelné energie

12.05.2011 | , Firemnifinance.cz
FIREMNI FINANCE - NEPOUŽÍVAT


Elektřinu z obnovitelných zdrojů zřejmě budou od příštího roku vykupovat dva nebo tři obchodníci vybraní ministerstvem průmyslu a obchodu. Nahradí distribuční firmy, které proud vykupují nyní. Finanční vypořádání za elektřinu pak půjde přes zvláštní účet vedený u Operátora trhu s elektřinou. Vyplývá to z návrhu zákona o podpoře využívání energie z obnovitelných zdrojů, který na svém dnešním zasedání schválila vláda. Po jednání kabinetu o tom informoval premiér Petr Nečas.

"Bude platit pravidlo, že regulované subjekty, tedy provozovatelé soustavy a operátor trhu nesmí obchodovat s elektřinou. Nový model bude platit jak pro výrobu elektřiny z nových obnovitelných zdrojů elektřiny po účinnosti zákona, tak i ze zdrojů před účinností tohoto zákona," uvedl ministr průmyslu a obchodu Martin Kocourek.

Zákon má podle MPO nastavit dlouhodobě stabilní a udržitelné podmínky podpory výroby energie z obnovitelných zdrojů s co nejmenšími dopady na ceny energie pro konečné spotřebitele. Je spojen s Národním akčním plánem pro obnovitelné zdroje, který stanovuje roční limity pro rozvoj obnovitelných zdrojů energie. Tuzemské obnovitelné zdroje se na základě tohoto plánu mají rozvíjet jen do té míry, která dovolí státu v roce 2020 vyrábět 13 procent energie z těchto zdrojů, jak se ČR zavázala v rámci EU.

Zpráva převzata z ČTK.

Autor článku

Firemni aktualita  

Články ze sekce: FIREMNI FINANCE - NEPOUŽÍVAT