Zavedení trestní odpovědnosti firem

11.05.2011 | , Firemnifinance.cz
FIREMNI FINANCE - NEPOUŽÍVAT


Tuzemské firmy a další organizace by mohly být v budoucnu trestně odpovědně za některé trestné činy uvedené v trestním zákoníku. Soudy by je mohly za trest třeba zrušit, nechat propadnout jejich majetek nebo jim zakázat činnost. Počítá s tím vládní návrh zákona o trestní odpovědnosti právnických osob a řízení proti nim, který včera dnv prvním čtení podpořila sněmovna. Nyní se jím bude zabývat sněmovní ústavně právní výbor.

Zrušit firmu nebo jinou organizaci podle tohoto zákona bude možné pokud její činnost spočívala hlavně v páchání trestné činnosti. Pokud půjde o banku, bude ji moci soud zrušit až po vyjádření České národní banky. Podobně bude postupovat i v případech pojišťoven a dalších finančních institucí.

Firma se proviní, jestliže trestný čin spáchá nejen její manažer, ale i zaměstnanec nebo člověk, který je za firmu oprávněn jednat. Firma nebo organizace však bude odpovědná i tehdy, když se nepodaří konkrétního viníka dohledat.

Zákon vyjmenovává několik desítek trestných činů, ze kterých budou moci být právnické osoby obviněny. Patří mezi ně třeba sexuální nátlak, pohlavní zneužití a trestné činy týkající se dětské pornografie. Mezi trestné činy bude patřit i legalizace výnosů z trestné činnosti, provozování nepoctivých her a sázek, padělání peněz, krácení daní nebo například neoprávněné držení jaderného materiálu.

Trestní odpovědnost všech právnických osob bude přecházet i na jejich právní nástupce. Vláda v samostatné předloze, kterou včera poslanci také doporučili k projednání, navrhuje, aby se tresty právnických osob zapisovaly do rejstříku trestů. Podle ministra spravedlnosti Jiřího Pospíšila (ODS) by měly být tyto informace veřejně přístupné.

Soud bude moci firmě v rámci trestu také zakázat, aby se podílela na veřejné zakázce nebo aby se o ni ucházela. Horní hranice takového zákazu bude až 20 let. Padnout může na firmu, která spáchala trestný čin, když se ucházela o zakázku nebo se na ní podílela.

Zpráva převzata z ČTK.

Autor článku

Firemni aktualita  

Články ze sekce: FIREMNI FINANCE - NEPOUŽÍVAT