V březnu měl maloobchod nejslabší prodej od začátku roku

06.05.2011 | , Firemnifinance.cz
FIREMNI FINANCE - NEPOUŽÍVAT


Tržby v maloobchodě včetně motoristického segmentu po očištění o sezónní vlivy, kalendářní a pracovní dny klesly v březnu reálně meziměsíčně o 1,1 % a meziročně očištěné pouze o vliv počtu pracovních a kalendářních dní vzrostly o 2,0 %. Meziroční růst tržeb bez očištění o 2,1 % byl ovlivněn zejména prodejem v motoristickém segmentu a nepotravinářského zboží.

Po očištění o sezónní vlivy se tržby v maloobchodě včetně prodeje a oprav motorových vozidel v březnu snížily reálně meziměsíčně o 1,1 % a meziročně očištěné pouze o pracovní a kalendářní dny se zvýšily o 2,0 %. K meziročnímu růstu tržeb bez očištění o 2,1 % přispěl (při stejném počtu pracovních dní letos i loni) prodej a opravy motorových vozidel a nepotravinářského zboží, opačně působil prodej pohonných hmot a potravin.

V maloobchodě včetně prodeje pohonných hmot (CZ-NACE 47) sezónně očištěné tržby klesly reálně meziměsíčně o 0,8 % a meziročně očištěné o pracovní dny o 0,4 % shodně jako bez očištění. Tržby se snížily za pohonné hmoty (o 7,8 %) a za potraviny (o 0,5 %), za nepotravinářské zboží se naopak zvýšily (o 1,9 %).

Maloobchodní tržby bez prodeje pohonných hmot vzrostly o 0,9 %. Zvýšil se prodej všech hlavních sortimentních skupin nepotravinářského zboží - výrobky pro sport, kulturu a rekreaci (o 5,2 %), textil a obuv (o 2,9 %), počítačové a komunikační zařízení (o 2,5 %), výrobky pro domácnost a farmaceutické, zdravotnické a kosmetické zboží (shodně o 1,9 %). Naopak prodej potravin klesl, a to jak ve specializovaných prodejnách (o 5,6 %), tak i v nespecializovaných prodejnách (o 0,1 %). Pokračoval výrazný růst tržeb za prodej zboží přes internet či prostřednictvím zásilkové služby (o 11,6 %). Klesající tendenci vykázal prodej ve stáncích a na trzích a ostatní maloobchod mimo prodejny (pokles o 16,8 %; resp. o 4,4 %).

Cenový deflátor ke stejnému období předcházejícího roku činil 101,8 % a byl ovlivněn pokračujícím výrazným růstem cen pohonných hmot (o 12,6 %). Méně pak rostly ceny za zboží prodávané v nespecializovaných prodejnách s převahou potravin (o 2,8 %) a za léky a zdravotnické potřeby (o 0,2 %). Nejvíce se snížily ceny počítačových a komunikačních zařízení (o 9,1 %) a textilu a obuvi (o 3,0 %).

Podle údajů zveřejněných Eurostatem se v březnu 2011 sezónně očištěné tržby v maloobchodě (CZ-NACE 47) v EU 27 snížily reálně meziměsíčně o 0,8 %, meziročně po očištění o pracovní dny klesly o 1,0 %. Nejvíce se tržby snížily ve Španělsku (o 9,6 %), v Dánsku (o 8,7 %) a v Portugalsku (o 6,8 %), nejrychleji rostly v Polsku (o 6,9 %), v Lucembursku (o 5,7 %) a v Litvě (o 5,2 %).

Zpráva převzata z ČSÚ.

Autor článku

Firemni aktualita