Máte chytrý investiční záměr a chybí vám finanční prostředky?

03.05.2011 | , Finance.cz
FIRMY


Češi nemají jen zlaté ruce, ale i chytré hlavy. Spoustu dobrých nápadů, bohužel, zůstává jen na papíře. Nabízíme teoretické i praktické řešení.

Chytrým hlavám často chybí vstupní kapitál na rozjezd vlastní firmy, jejímž prostřednictvím by se daly v praxi realizovat. Jaká se z této situace nabízejí východiska?

Vstupní kapitál pro založení a provoz firmy můžete získat ze tří zdrojů:


  • podpora podnikání ze zdrojů EU, či nějakého jiného ekonomického seskupení,
  • bankovní půjčky,
  • Andělské fondy a rizikový kapitál.

Ekonomicky nejvýhodnější jsou samozřejmě nejrůznější půjčky a dotace z EU a obdobných seskupení.

Druhou možností je využití bankovních půjček. Banky jsou většinou vůči začínajícím, nebo málo známým podnikatelům velice ostražité a získat od nich za příznivých podmínek úvěr je téměř nemožné. Nicméně existují i finančně silné firmy, které jsou ochotné na zajímavé investiční záměry půjčit. Tady nastupuje, v různé podobě, rizikový kapitál. Možná, že by některou chytrou hlavu mohla oslovit následující aktuální nabídka: 

Společnost ze Spojených Arabských Emirátů nabízí půjčky na zajímavé projekty s úrokem 3.5% ročně. Výše půjčeného kapitálu je limitována především kvalitou projektu.


Andělské fondy


Dračí doupě byla populární mezinárodní TV reality show, jejíž česká mutace se objevuje na obrazovkách ČT1, pod názvem „Den D“, kdy se několik debutantů snaží přesvědčit porotu složenou z úspěšných podnikatelů, že si od  nich zaslouží získat startovní kapitál na rozjezd vlastní firmy. Stejně to funguje i v reálném životě.

Andělský kapitál se dá získat jak v ČR, tak i v zahraničí. V ČR už je dost podnikatelů, kteří získali kapitál prodejem svých firem založených v devadesátých letech. Právě bývalí úspěšní majitelé firem  jsou ideálním prototypem andělského investora - mají peníze i podnikatelské zkušenosti. Mohou tak vznikající firmě pomoci nejen finančně, ale i svými kontakty, což je mnohdy cennější, než samotní peníze.

Druhým zdrojem andělského kapitálu jsou zahraniční investoři. Níže uvádíme několik užitečných odkazů:

Aktuální nabídka ze Spojených arabských emirátů: Andělská fond nabízí investovat do zajímavého investičního projektu v řádu miliónů USD s návratností 10%. Příklad: bude-li do Vašeho projektu fond investovat 1 mil USD, zpátky chce 1 100 000 USD.


Jak získat pozornost investora (Elevator Pitch)


Elevator Pitch znamená „výtahový prodej“. Proč se tak nazývá a co znamená? Představte si, že jedete výtahem a vedle vás stojí podnikatel, o němž víte, že by mohl mít pro váš investiční záměr finančně podpořit. Víte, že příští 2 až 3 minuty vám nemůže utéct, protože je s vámi uzavřen ve výtahu. Finanční poradci doporučují, aby každý žadatel o kapitál měl v hlavě připravenou „výtahovou prezentaci“ svého projektu, v délce několika málo minut.

Investorovi je třeba v úvodu nabídnout stručnou, jasnou, srozumitelnou a snadno zapamatovatelnou prezentaci, která by měla obsahovat následující prvky:


  • jaká je moje stěžejná myšlenka /nápad/,
  • jak jsem s její realizací daleko,
  • jaké trhy existují pro uplatnění mé myšlenky,
  • jaké výhody na trzích mám vůči konkurenci,
  • kolik peněz budu potřebovat celkem a kolik od něj, jako investora,
  • co mu za to nabízím (jaký bude jeho potenciální zisk),
  • kdo je součástí mého týmu.


Standardní postup


Zaujmete - li svým krátkým výkladem investora, máte z poloviny vyhráno. Projekt pak investorovi předložíte v podobě komplexního podnikatelského plánu, spojeného s jeho vhodnou prezentací. Projekty jsou většinou vyhodnocovány a přezkoumávány („due diligence“)  skupinou investorových odborných ekonomických poradců pro danou oblast podnikání. Na základě jejich odborných doporučení investor buď váš projekt akceptuje, nebo odmítne. 

Souhrnný podklad na podporu vašeho projektu  by měl obsahovat:


  • představení vaší společnosti (plný název firmy, jméno a adresu kontaktní osoby),
  • představení podnikatelského plánu a prezentace projektu,
  • historické hodnocení podnikatelského plánu (dosavadního vývoje), pokud jde již o částečně realizovaný projekt,
  • předložení finanční analýzy z hlediska návratnosti vloženého kapitálu, svědčící ve prospěch podpory Vašeho investičního plánu ze strany investora,
  • celkovou částku investice, nebo půjčky (v Kč, USD nebo EURO), kterou od investora požadujete.

Máte-li chytrý podnikatelský nápad a zaujala-li vás některá z výše uvedených nabídek, stačí, když nás budete kontaktovat.

Autor působí jako mezinárodní realitní konzultant ve společnosti Vít Klíma reality

Autor článku

Vít Klíma  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: FIRMY