Týdenní komentář: MS v hokeji začíná, sázkaři předpovídají větší zájem než loni

29.04.2011 | , Firemnifinance.cz
FIREMNI FINANCE - NEPOUŽÍVAT


Provozovatelé kurzového sázení očekávají při letošním světovém šampionátu v ledním hokeji větší zájem než v předchozích letech. Sázky by tak podle nich měly jít do stamilionů korun.

Pět negativních zpráv z uplynulého týdne

1. Důvěra v českou ekonomiku se dále snížila
Celková důvěra v domácí ekonomiku se v dubnu meziměsíčně opět snížila. Souhrnný indikátor důvěry (indikátor ekonomického sentimentu) se po dvouletém téměř setrvalém růstu letos již počtvrté za sebou mírně snížil, a to o 1,2 bodu. Za jeho poklesem stojí mírný pokles podnikatelské důvěry a nízká hodnota důvěry spotřebitelů. Mezi podnikateli se důvěra meziměsíčně snížila o 1,7 bodu a důvěra spotřebitelů se po předchozím značném propadu nepatrně zvýšila (o 1 bod).


2. Ceny potravin ve světě vzrostly o třetinu
Světové ceny potravin vzrostly za leden a únor meziročně o 30 procent a hrozí, že miliony Asiatů kvůli nim postihne extrémní chudoba. Dalším rizikem je oslabení ekonomického růstu v regionu, uvedla Asijská rozvojová banka (ADB). V mnoha asijských ekonomikách se vyšší ceny projevily desetiprocentní potravinovou inflací. Podle ADB to znamená, že se 64 milionů lidí může dostat pod hranici chudoby. Zhorší se tím i životní úroveň rodin, které již v chudobě žijí.


3. Zadlužení eurozóny i EU opět láme rekordy
Celkový dluh zemí eurozóny i celé Evropské unie loni opět vzrostl, a to na nejvyšší úroveň v historii. V eurozóně zasažené dluhovou krizí dluh stoupl ze 79,3 procenta HDP v roce 2009 na 85,1 procenta HDP loni a v celé evropské sedmadvacítce vzrostl z předloňských 74,4 procenta HDP na 80 procent HDP v roce 2010.


4. Kina měla na začátku roku nižší tržby
Tuzemským kinům v letošním prvním čtvrtletí klesly tržby meziročně o bezmála 40 procent na 253,4 milionu korun. Počet návštěvníků od ledna do března meziročně klesl o 1,28 milionu na 2,214 milionu. Vyplývá to ze statistik, které zveřejnila Unie filmových distributorů. Česká kina od začátku loňského roku těžila zejména z filmového megahitu Avatar režiséra Jamese Camerona, který měl premiéru předloni v prosinci. V závěru loňského února tento film vidělo celkem 1,152.278 diváků a tržby ze vstupného činily 188 milionů korun.


5. Balíky z ciziny mimo Evropu mají až 14 dní zpoždění
Adresáti zásilek ze zemí mimo Evropské společenství na ně v současnosti čekají zhruba o 14 dní déle než v březnu. Důvodem je změna zákona o DPH, která snížila limit na osvobození od cla a DPH ze 150 na 22 eur (ze zhruba 3600 na 530 Kč).



Pět pozitivních zpráv z uplynulého týdne

1. Výdaje státu na podpory v nezaměstnanosti se snížily
Výdaje státu na podpory v nezaměstnanosti klesly v prvním čtvrtletí na 3,62 miliardy korun, což je zhruba o 0,6 miliardy méně než ve stejném období loňského roku. V roce 2010 vyplatil stát na podporách 13,35 miliardy korun. Vyplývá to z údajů ministerstva práce a sociálních věcí.


2. Britská ekonomika zvrátila meziměsíční pokles
Britská ekonomika obnovila v prvním čtvrtletí růst. Podle prvního rychlého odhadu se hrubý domácí produkt ve srovnání s předchozím čtvrtletím zvýšil o 0,5 procenta, a zvrátila tak pokles ve stejném rozsahu z předchozího čtvrtletí. Uvedl to britský statistický úřad. Zpráva potvrzuje očekávání, že britská centrální banka Bank of England ponechá ještě několik měsíců úrokové sazby na rekordním minimu.


3. Počet nezaměstnaných v Německu se výrazně snížil
Počet nezaměstnaných v Německu klesl v dubnu po sezonním přepočtu nejníže od června 1992. Míra nezaměstnanosti zůstala na 7,1 procenta, což je nejnižší úroveň od znovusjednocení země. Vyplývá to z údajů, které dnes zveřejnil spolkový úřad práce.


4. Tržby největších obchodních řetězců rostou, ale jen mírně
Tržby deseti největších tuzemských obchodních řetězců loni po předchozím poklesu mírně vzrostly z 308 miliard korun v roce 2009 na 309 miliard korun. První pozici si loni v Česku udržela německá obchodní skupina Schwarz, do které patří hypermarkety Kaufland a diskontní prodejny Lidl. Předběžné údaje zveřejnila analytická firma Incoma GfK a časopis Moderní obchod. V roce 2009 se celkové tržby deseti největších obchodníků meziročně snížily o zhruba čtyři miliardy korun.


5. Podle sázkařů bude o MS v hokeji větší zájem než loni
Tuzemští provozovatelé kurzového sázení očekávají při letošním světovém šampionátu v ledním hokeji větší zájem než v předchozích letech. Sázky by tak podle nich měly jít do stamilionů korun. Světový šampionát v hokeji na Slovensku bude pro sázkaře jednou z nejvýznamnějších sportovních událostí letošního roku, Češi obhajují titul a mají papírově silnější tým než loni. Vyplývá to z informací od sázkových kanceláří. Největšími favority jsou podle sázkařů ovšem Rusové a Kanaďané.


Více najdete v našem zpravodajství.

Autor článku

Karel Pospíšilík  

Články ze sekce: FIREMNI FINANCE - NEPOUŽÍVAT