Jak je to s nemocenským pojištění pro OSVČ?

26.04.2011 | , Firemnifinance.cz
FIREMNI FINANCE - NEPOUŽÍVAT


Pro letošní rok se zvýšilo dobrovolné nemocenské pojištění pro OSVČ a došlo k dalším změnám v oblasti nemocenského pojištění. Kdy má OSVČ nárok na nemocenskou? Kdy ze zákona zaniká nemocenské pojištění?

Účast na nemocenském pojištění je pro OSVČ dobrovolná. Většina OSVČ této možnosti v praxi nevyužívá, protože nárok na nemocenské dávky by měly až od 22. dne nemoci. V prvních třech týdnech nemoci není ze zákona na nemocenské dávky nárok. Na rozdíl od zaměstnanců, kteří mají nárok na náhradu mzdy, jsou OSVČ v této době bez finančních prostředků, pokud nejsou proti nemoci nebo úrazu zajištěny vlastními silami. Přesto si nadále některé OSVČ dobrovolné nemocenské pojištění hradí. Jaké jsou podmínky?


Kdy vzniká OSVČ nárok na nemocenské?

Nárok na nemocenské dávky ze zákona vzniká sice od 22. dne nemoci, je však zapotřebí splnit zákonné podmínky pro přiznání nemocenských dávek. Od roku 2011 je tedy zapotřebí, aby před vznikem pracovní neschopnost trvala účast na nemocenském pojištění alespoň po dobu tří měsíců. I když tedy OSVČ zahájila samostatnou výdělečnou činnost 1. ledna 2011 a v únoru onemocněla, tak nemá na nemocenské dávky ještě nárok. Zatímco dříve byla při zahájení činnosti výjimka 8 dní pro čerpání nemocenských dávek, tak od roku 2011 je zapotřebí vždy splnit podmínku účasti na nemocenském pojištění v délce tří měsíců. Platit dobrovolné nemocenské pojištění lze pouze při výkonu samostatné výdělečné činnosti. Když např. OSVČ přeruší svoji živnost, tak automaticky dochází k zániku nemocenského pojištění. Nelze nevykonávat samostatnou výdělečnou činnost a platit si dobrovolné nemocenské pojištění.


Jak je nemocenské pojištění vysoké?

Dobrovolné nemocenské pojišětní činí 2,3 % z vyměřovacího základu shodného pro platbu důchodového pojištění. V roce 2010 činilo dobrovolné nemocenské pojištění 1,4 % z vyměřovacího základu. Minimální vyměřovací základ pro platbu nemocenského pojištění je 4 000 Kč. Minimální dobrovolné nemocenské pojištění tedy pro rok 2011 činí 92 Kč měsíčně. Platba minimálního nemocenského pojištění však znamená nárok na nemocenské dávky pouze ve výši 72 Kč denně.


Kdy má maminka podnikatelka nárok na mateřskou?

V praxi si většinou platí dobrovolné nemocenské pojištění budoucí maminky podniakatelky, aby měly nárok na peněžitý příspěvek v mateřství (mateřskou), která je také dávkou nemocenského pojištění. Aby měla maminka podnikatelka nárok na mateřskou, tak musí být splněny tyto dvě podmínky:

  • Maminka podnikatelka musí být účastna na nemocenském pojištění v posledních dvou letech před dnem nástupu na mateřskou alespoň po dobu 270 kalendářních dní.
  • Dále musí být účastna jako OSVČ na dobrovolném nemocenském pojištění alespoň 180 dní v období jednoho roku před porodem.

Jestliže nejsou tyto podmínky splněny, tak maminka podnikatelka pobírá ihned po narození dítěte rodičovský příspěvek.


Výpočet nemocenských dávek

Nejdříve se vypočítá denní vyměřovací základ. Následně se již nemocenská počítá stejně jako u zaměstnanců. Denní vyměřovací základ se redukuje. Redukční hranice pro rok 2011 jsou 825 Kč, 1 237 Kč a 2 474 Kč. Do první redukční hranice se počítá plných 90 %, z částky nad první redukční hranici do druhé redukční hranice se počítá 60 % a z druhé do třetí redukční hranice se počítá 30 % a k částce nad třetí redukční hranici se nepřihlíží. Denní nemocenská následně činí 60 % z vypočteného denní redukovaného základu.

Text Částka
Denní vyměřovací základ
(92 Kč: 2,3 x 100) x 12 měsíců: 365 dní
132 Kč
Redukce v první hranici (do 825 Kč)
(132 Kč x 0,9)
118,36 Kč
Zaokrouhlený denní vyměřovací základ 119 Kč
Denní nemocenská od 22. dne nemoci
(119 Kč x 0,6)
72 Kč
Nemocenská za 30 dní pracovní neschopnosti
(od 22. dne)
2 160 Kč


Splatnost a zánik nemocenského pojištění

Nemocenské pojištění se platí zpětně do 20. dne následujícího měsíce. Za duben musí být dobrovolné nemocenské pojištění připsáno na účet příslušné OSSZ do 20. května. Z dobrovolné účasti na nemocenském pojištění se nedá zpětně odhlásit. Jestliže není dobrovolné nemocenské pojištění v daném termínu připsáno na účet OSSZ, tak za zákona zaniká. Když tedy do 20. května nedojde k úhraze nemocenského pojištění za duben, tak dochází k zániku nemocenského pojištění k datu 1. dubna 2011.

Autor článku

Petr Gola

Petr Gola

Články ze sekce: FIREMNI FINANCE - NEPOUŽÍVAT