Týdenní komentář: Pokles ratingu i průmyslových zakázek v Evropě

01.04.2011 | , Firemnifinance.cz
FIREMNI FINANCE - NEPOUŽÍVAT


Žadatelé o dotace z programu Nový panel se mohou těšit na novou miliardu do tohoto programu. MPO chce navíc letos otevřít nejméně sedm dotačních programů.


Pět pozitivních zpráv z uplynulého týdne

1. Program nový panel má o miliardu korun více
Vláda posílí Státní fond rozvoje bydlení o miliardu korun na podporu oprav bytových domů. Uvedl to premiér Petr Nečas. Program Nový panel fondu bydlení tak možná znovu začne přijímat žádosti o úrokové dotace; kvůli nedostatku peněz bylo přijímání žádostí od loňska pozastaveno. Miliarda by měla stačit na renovaci více než 28.000 bytů.


2. MPO letos otevře nejméně sedm dotačních programů
Současné evropské dotační období již brzy skončí a podnikatelé mají zřejmě poslední možnost kdy mohou v některých programech o podporu požádat. Například v úterý 15.3.2011 Ministerstvo průmyslu a obchodu vyhlásilo poslední výzvu v programu Prosperita. Ten je zaměřen na vznik a fungování vědeckotechnických parků, podnikatelských inkubátorů nebo sítí business angels, sdružující malé investory s nadějnými podnikatelskými nápady.


3. Zákaz vjezdu klasických vozů do měst. Do roku 2050.
Evropská komise navrhla zákaz vjezdu vozů se spalovacími motory do měst v roce 2050. Zatím to sice není legislativní návrh, ale pokud by členské státy nezávazný plán nakonec realizovaly, emise z dopravy by měly do poloviny století klesnout o 60 procent. Brusel totiž počítá s tím, že za 39 let se bude většina cestujících na vzdálenost větší než 300 kilometrů přesouvat po železnici.


4. Američané začínají trochu více utrácet
Spotřebitelské výdaje ve Spojených státech v únoru rostly osmý měsíc v řadě a nepatrně více, než se čekalo, když domácnosti sáhly hlouběji do svých úspor, zatímco inflace zrychlila na nejvyšší míru od června 2009, ukázaly pondělní údaje.


5. Propad HDP Velké Británie menší než očekávání
Britská ekonomika se v posledních třech měsících loňského roku smrštila nepatrně méně, než statistici původně odhadovali, a to díky všeobecným vzestupným revizím v řadě sektorů, ukázala konečná data. Britský Národní statistický úřad revidoval údaj o hrubém domácím produktu za čtvrtý kvartál na mezikvartální pokles o 0,5 procenta z předchozího odhadu minus 0,6 procenta.



Pět negativních zpráv z uplynulého týdne

1. Mobilní trh letos podle očekávání klesne
Tuzemský mobilní trh letos čeká další pokles. Ten by ale neměl být tak výrazný, jako loňský propad výnosů telekomunikačního sektoru o téměř devět procent. Pokles očekává i samotný T-Mobile, který je největším hráčem na trhu.


2. Ceny elektřiny v Německu strmě rostou
Ceny elektrické energie na německém trhu po historickém úspěchu strany Zelených v zemských volbách v Bádensku-Württembersku výrazně stouply. Trh počítá s tím, že ostře protijaderní Zelení odstaví minimálně místní dvě jaderné elektrárny a jejich průlom povede k rychlejšímu odstavení jádra v celé zemi. Protože však za jádro nebude jiná účinná náhrada než fosilní paliva, stouply dnes také ceny uhlí a evropských povolenek na emise skleníkových plynů.


3. Spotřebitelská důvěra v Německu mírně klesá
Důvěra německých spotřebitelů na duben se poprvé za 10 měsíců zhoršila, ač pouze nepatrně, když domácnosti tížily obavy z globálních problémů a inflace, ukázal průzkum institutu GfK.


4. Rating Řecka nižší o dva stupně na BB minus
Mezinárodní ratingová agentura Standard & Poor's snížila hlavní rating Řecka o dva stupně na známku BB minus. Rating se tak ocitl ještě hlouběji ve spekulativním pásmu a S&P varovala, že může v jeho snižování ještě pokračovat. Agentura se domnívá, že Řecku nynější záchranný úvěr nepomůže a země se bude muset na eurozónu obrátit s žádostí o další pomoc, tentokrát ze stabilizačního mechanismu.


5. Dluhy domácností opět vzrostly, na částku 1,058 bilionu
Dluhy českých domácností u bank a finančních institucí během letošního února nepatrně vzrostly a činily 1,058 bilionu korun proti 1,057 bilionu v předchozích dvou měsících. Za poslední rok ale domácnosti zvýšily své zadlužení o zhruba 70 miliard korun. Vyplývá to z údajů České národní banky.


Více najdete v našem zpravodajství.

Autor článku

Karel Pospíšilík