Cestu ke konkurenceschopnosti ČR představí MPO ve druhé polovině roku

29.03.2011 | , Ministerstvo průmyslu a obchodu
FIREMNI FINANCE - NEPOUŽÍVAT


28.3.2011 Ministerstvo průmyslu a obchodu narýsuje do konce letošního roku cestovní mapu pro podporu konkurenceschopnosti České republiky. Oznámil to ministr průmyslu a obchodu Martin Kocourek při prezentaci Závěrečné zprávy Národní ekonomické rady vlády pro konkurenceschopnost a podporu podnikání.

"Česká republika si nemůže dovolit čekat, až jí a tedy nám všem, ujede vlak. Vzhledem k ekonomické situaci je pro každou zemi klíčové, aby si své mezinárodní postavení kontinuálně vylepšovala," řekl ministr Martin Kocourek.

NERV hodnotil konkurenceschopnost České republiky na základě 12 pilířů konkurenceschopnosti od zdravotnictví přes vzdělávání po instituce a inovace. Závěrečná zpráva popisuje kde konkurenceschopnost České republiky v té které oblasti ztrácí a jak tento stav napravit.

"Jedním z nejdůležitějších pilířů, který je v České republice bohužel nejméně konkurenceschopný, jsou instituce a jejich efektivita. Proto tuto oblast bereme mimořádně vážně a zaměřujeme se na hlubší profesionalizaci práce státní správy,"
zdůrazňuje ministr Kocourek.

Jedním z kroků by podle ministra Kocourka mělo být například stanovení jednotných dat účinnosti právních předpisů, což ulehčí podnikatelům orientaci v pravidlech pro podnikání. Ministr Kocourek nicméně zdůraznil, že je nutné se s stejnou intenzitou zaměřit také na ostatní oblasti jako je školství či věda, výzkum a inovace.

Ministerstvo průmyslu a obchodu bude při práci na Strategii konkurenceschopnosti České republiky vycházet i z vlastní Analýzy konkurenceschopnosti, kterou ministerstvo zveřejnilo už na konci ledna a jejíž závěry potvrzují a doplňují aktuální výsledky NERV.

Autor článku

Tiskovka