MPO spustí celosvětovou síť podnikatelských inkubátorů pro české firmy

28.03.2011 | , Ministerstvo průmyslu a obchodu
FIREMNI FINANCE - NEPOUŽÍVAT


24.3.2011 Česká republika vybuduje pro nadějné české firmy síť podnikatelských inkubátorů po celém světě. Už na začátku příštího roku budou tato zařízení fungovat v Singapuru, v Izraeli, ve Švýcarsku a po dvou ve Spojených státech amerických. Zájemci o program se mohou začít agentuře CzechInvest hlásit od 1. dubna.

"Úspěch českých firem, které prošly pilotním fungováním CzechAcceleratoru v americkém Silicon Valley, nás přesvědčil o tom, že tohle je vynikající cesta, jak zcela prakticky podpořit nadějné české podnikatele. Ideálním výsledkem projektu CzechAccelerator je situace, kdy firma prodává své produkty po celém světě, ale její vývojové a exekutivní zázemí zůstává v České republice," říká ministr průmyslu a obchodu Martin Kocourek.

"Projekt CzechAccelerator 2011 — 2014 otevírá českým firmám cestu na světové trhy a pomáhá jim najít partnery pro další podnikání doslova z celého světa. Jeho síla spočívá v tom, že díky němu české firmy během několika měsíců nasbírají zkušenosti, které by jinak vstřebávaly léta," vysvětluje Petr Očko, ředitel sekce fondů EU, výzkumu a vývoje Ministerstva průmyslu a obchodu.

"Uvědomujeme si, že pro malé a střední české firmy není jednoduché dostat se na světové trhy, přestože nabízejí skvělé produkty. Díky povzbudivým výsledkům z prvního roku fungování projektu teď můžeme program rozšířit i do dalších zemí, a dát tak příležitost prorazit na světové trhy většímu množství českých firem," dodává Miroslav Křížek, generální ředitel agentury CzechInvest.

Od července letošního roku budou českým firmám k dispozici prostory ve dvou CzechAcceleratorech na západním a na východním pobřeží USA. První bude pokračováním pilotního projektu v Silicon Valley. Druhý bude umístěný buď v blízkosti Bostonu, nebo New Yorku. Od začátku nového roku se pak americká dvojice rozšíří o zařízení v Izraeli, v Singapuru a ve Švýcarsku.

"V pilotním kole jsme účastníkům hradili jen pronájem kanceláří a spojených služeb v Silicon Valley. V novém programu budeme hradit i účast na konferencích a školeních a pořízení licencí. Přispějeme rovněž na odborné poradce a částečně budeme hradit i pobyt a dopravu,"
dodává Miroslav Křížek.

Do programu CzechAccelerator 2011—2014 se můžou přihlásit české technologické malé a střední podniky. Hlavním předpokladem je, aby měly připravený vlastní inovativní produkt, pro který chtějí najít uplatnění na zahraničním trhu. CzechAccelerator se osvědčil především při hledání zahraničních obchodních partnerů nebo investorů, při budování obchodní sítě a obecně při zlepšování vlastního produktu na základě zkušeností ze zcela nových trhů.

Při výběru účastníků programu se bude posuzovat potenciál nabízeného produktu, jeho technická vyspělost a atraktivita, ale i realizovatelnost produktu. Hodnotit se bude i kvalita manažerského zázemí firmy, její podnikatelský plán a samozřejmě také relevance vůči cílům programu. V hodnotitelské komisi budou vedle specialistů pro daný obor a zástupců státní správy i soukromí investoři, kteří posoudí i investorskou atraktivitu produktu a sebeprezentační kvality zástupců firmy.

Projekt CzechAccelerator 2011 — 2014 je určený zejména pro moderní inovační firmy, které nabízejí jedinečné produkty. Je vhodný především pro firmy, které podnikají v oblasti informačních a telekomunikačních technologií, v oblasti přírodovědných oborů, čistých technologií nebo nanotechnologií. Můžou se do něj ale přihlásit i společnosti z dalších oborů zpracovatelského průmyslu a služeb. Projekt CzechAccelerator 2011 — 2014 pomáhá financovat Evropská unie z Operačního programu Podnikání a inovace. Proto je nutné, aby se konečný produkt realizoval mimo území hlavního města Prahy.

Projekt CzechAccelerator 2011 — 2014 podporuje nadějné české malé a střední podniky při komercializaci svých produktů v zahraničí. Pilotní část projektu se uskutečnila v Plug & Play Tech Center v americkém Silicon Valley, ve kterém je více než 250 start—up firem zejména z oblasti internetu, mobilních i bezdrátových technologií a sociálních sítí. Svá sídla nebo klíčová vývojová centra mají v této oblasti i nejvýznamnější IT firmy světa jako Google, Sun Microsystems, Oracle nebo Microsoft. Pro přihlášení do CzechAcceleratoru stačí vyplnit jednoduchou přihlášku, která je ke stažení na internetových stránkách www.czechaccelerator.cz.

Autor článku

Tiskovka

Články ze sekce: FIREMNI FINANCE - NEPOUŽÍVAT