CzechInvest propaguje v USA český výzkum a vývoj

24.03.2011 | , CzechInvest
FIREMNI FINANCE - NEPOUŽÍVAT


23.3.2011 Představit Českou republiku jako vyspělou moderní zemi s dlouhodobými zkušenostmi v oblasti vědy a techniky. To je cílem Česko-amerických technologických dnů, které dnes začaly v americkém Bostonu. Hlavním tématem jsou biotechnologie. Českou delegaci tvoří zástupci agentury CzechInvest, Ministerstva zahraničních věcí České republiky a dalších organizací.

„Česko-americké technologické dny v Bostonu představují jedinečnou možnost, jak získat nové kontakty a navázat spolupráci s americkými výzkumnými institucemi, politickými představiteli a zástupci soukromého sektoru,“ vysvětluje generální ředitel agentury CzechInvest Miroslav Křížek. „V loňském roce čtyři z každých pěti investic zprostředkovaných agenturou CzechInvest v České republice směřovaly do výzkumu a vývoje nebo strategických služeb. To potvrzuje výraznou změnu ve skladbě investic. Je zřejmé, že máme, co nabídnout,“ dodává Miroslav Křížek.

Od středy 23. do pátku 25. března se česká delegace mimo jiných setká se zástupci Bostonské univerzity, Harvardu, MIT Technology Licensing office a Cambridge Innovation Center. Diskutovat se bude například o univerzitním biotechnologickém výzkumu, potenciální spolupráci se soukromými společnostmi, licenčních mechanismech, dosavadních úspěších a financování. Na programu jsou i individuální schůzky.

„Nečekáme, že se v rámci Česko-amerických technologických dnů v Bostonu budou uzavírat smlouvy o konkrétní spolupráci. Chceme hlavně Českou republiku prezentovat jako rovnocenného partnera, kterým v oblasti biotechnologií bezpochyby je,“ říká ředitel Divize investice agentury CzechInvest Jakub Dvořáček. „Boston je pátou největší metropolí v USA, centrem vysokoškolského vzdělávání, zdravotnictví a kulturního života. Je proto velice důležité, aby se zdejší instituce a firmy dozvěděly o potenciálu České republiky co nejvíce,“ dodává Jakub Dvořáček.

Akci organizuje agentura CzechInvest ve spolupráci s Ministerstvem zahraničních věcí České republiky a Massachusetts Biotechnology Council. Českou republiku budou dále zastupovat představitelé projektu BIOMEDREG, společnosti Biotest s.r.o., Středoevropského technologického institutu CEITEC, Mezinárodního centra klinického výzkumu ICRC, klastru MedChemBio a Ústavu organické chemie a biochemie Akademie věd ČR.

Autor článku

Tiskovka