Nová výzva MPSV „Vzdělávejte se pro růst“ podpoří podniky

22.03.2011 | , MPSV
FIREMNI FINANCE - NEPOUŽÍVAT


18.3.2011 Ministerstvo práce a sociálních věcí ČR (MPSV) vyhlašuje v rámci Operačního programu Lidské zdroje a zaměstnanost novou průřezovou výzvu „Vzdělávejte se pro růst“, která je určena na podporu zaměstnavatelů, zaměstnanců a uchazečů o zaměstnání. Výzva navazuje na úspěšná protikrizová opatření podporující podniky v době krize „Vzdělávejte se!“ a „Školení je šance“. Nová výzva podpoří z Evropského sociálního fondu podniky, jimž se podařilo překonat hospodářskou recesi.

V rámci této průřezové výzvy bude rozděleno celkem 2,3 miliard Kč. Podpora je určena pro vybraná perspektivní prorůstová odvětví české ekonomiky, která mají jednak potenciál růstu HDP nebo představují potenciál pro nárůst pracovních míst a vyšší produktivitu práce. Cílem je podpořit růst české ekonomiky prostřednictvím vzdělávání a rozvoje lidských zdrojů vybraných cílových skupin.

Vzhledem k šíři zaměření se průřezová výzva dělí na dvě dílčí výzvy. V této fázi jsou výzvy určeny pro MPSV a další instituce státní správy (MMR, MPO), které připraví individuální projekty. Ministerstvo pro místní rozvoj, ministerstvo průmyslu a obchodu a centrální Úřad práce ČR pak prostřednictvím těchto projektů dále poskytnou prostředky na vzdělávání zaměstnanců a adaptabilitu zaměstnavatelů, rekvalifikace uchazečů a zájemců o zaměstnání, poskytování poradenství při hledání pracovní pozice a podobně.

Zahájení prvních aktivit se předpokládá ve druhém čtvrtletí 2011. Po této výzvě bude následovat další navazující výzva, která bude koncipovaná pro předkládání projektů na regionální úrovni. Finanční prostředky ve výši 1,3 miliardy budou v rámci výzvy „Vzdělávejte se pro růst – Adaptabilita“ indikativně rozděleny mezi vybraná odvětví následujícím způsobem:

  • Sociální služby (ambulantní a terénní) 300 mil. Kč
  • Strojírenství 200 mil. Kč
  • Stavebnictví 150 mil. Kč
  • Nezávislý maloobchod (pouze malé a střední podniky) 100 mil. Kč
  • Ubytování, stravování a pohostinství 80 mil. Kč
  • Odpadové hospodářství 20 mil. Kč
  • Cestovní ruch 150 mil. Kč
  • Energetika 300 mil. Kč
Pro výzvu „Vzdělávejte se pro růst – Rekvalifikace“ byly vyčleněny finanční prostředky ve výši celkem 1 miliardy Kč.

Cílovými skupinami jsou zaměstnavatelé a jejich zaměstnanci, pečující (fyzické) osoby, které poskytují pomoc osobám se zdravotním postižením a příjemcům příspěvku na péči, zájemci o zaměstnání, uchazeči o zaměstnání i nezaměstnaní nezařazení v evidenci úřadu práce.

O finanční prostředky, které budou k dispozici v projektu zpracovaném ministerstvem práce a sociálních věcí, bude možné prostřednictvím Úřadu práce ČR žádat od května 2011, kdy budou na www.esfcr.cz k dispozici i přesné informace k možnostem podání žádostí ze strany cílových skupin. Poskytované prostředky jsou určeny na vzdělávání zaměstnanců z následujících odvětví: sociální služby (ambulantní a terénní), strojírenství, stavebnictví, nezávislý maloobchod (pouze malé a střední podniky), ubytování, stravování a pohostinství a odpadové hospodářství. Aktivity projektů, které bude zajišťovat ministerstvo pro místní rozvoj a ministerstvo průmyslu a odchodu, budou zahájeny počátkem roku 2012 a budou zahrnovat vzdělávání a související aktivity pro rozvoj lidských zdrojů v odvětvích cestovního ruchu a energetiky.

Autor článku

Tiskovka  

Články ze sekce: FIREMNI FINANCE - NEPOUŽÍVAT