HK ČR premiérovi: Zefektivněme státní správu

21.03.2011 | , Hospodářská komora ČR
FIREMNI FINANCE - NEPOUŽÍVAT


21.3.2011 Nutná reforma státní správa, zvyšování konkurenceschopnosti české ekonomiky, podpora exportu. To byla některá z témat, o kterých s premiérem Petrem Nečasem v pondělí 21. března 2011 ve Strakově akademii diskutoval prezident Hospodářské komory České republiky Petr Kužel spolu s viceprezidenty Pavlem Bartošem a Janem Wiesnerem.

„Pro Hospodářskou komoru České republiky je klíčové, aby státní správa podnikatelům život ulehčovala a ne ho komplikovala. Vnímám pozitivní kroky, které v této oblasti učinila současná vláda, ale obávám se, že to ještě ani zdaleka nestačí. Bohužel dnes a denně se ukazuje, že česká státní správa je stále příliš přebujelá a neefektivní – státní úředníci vytvářejí mnohdy zbytečné a nesmyslně složité předpisy, kterým nerozumí ani oni sami, mění pravidla za pochodu, nebo se věnují nepodstatným záležitostem. Pokud vláda hledá rezervy v rozpočtu, tak další racionalizace státní administrativy a zvýšení efektivity výkonu veřejné moci je vhodnou cestou. Státní správa by se měla soustředit na to podstatné a podnikatelům maximálně pomáhat, tak, aby se mohli co nejvíce věnovat svému byznysu, dávat lidem práci a nepřímo i plnit státní pokladnu,“ shrnul po jednání s premiérem prezident HK ČR Petr Kužel.

Premiér Nečas se s prezidentem Kuželem při jednání shodli na potřebě realizovat účinnou proexportní politiku a zachovat současný systém obchodní diplomacie, který představuje výraznou a v mnohém nezastupitelnou pomoc českým podnikům snažícím se uplatnit na zahraničních trzích.

„Nyní v souvislosti se strategickou vizí EU Evropa 2020 stojíme před úkolem dokončit zpracování Národního programu reforem, který se bez zapojení zástupců podnikatelské sféry neobejde. Klademe jednoznačný důraz na konkurenceschopnost českých podniků a vůbec celé ekonomiky v rámci Evropy i světa. Zlepšování této hodnoty by se mělo stát jednoznačnou prioritou celé české politické reprezentace. Stát i podnikatelé by měli umět přemýšlet a společně plánovat i v delším časovém horizontu, jinak nás konkurence ze zahraničí převálcuje. Musíme také umět vhodně uchopit kohezní politiku EU a vytvářet motivační podmínky pro podnikání,“ řekl prezident HK ČR Petr Kužel.

Jednání se dotkla i problematiky státních zkušeben. Premiér Nečas v této souvislosti vyjádřil názor, že privatizace všech státních zkušeben by mohla mít negativní dopady na objektivitu a nezávislost v některých odvětvích hospodářství. Předseda vlády souhlasil se stanoviskem Hospodářské komory České republiky, aby v jednotlivých oborech zůstala zachována alespoň jedna nezávislá státní zkušebna, ovšem bez nároku na příspěvek státu. Státní pokladna by tak nebyla zatížena, ale existovala by garance objektivity.

„Cením si toho, že premiér Nečas s podnikatelskou sférou diskutuje a vnímá její legitimní postoje. Průběžný dialog mezi vládou a podnikateli je totiž jedním z nezbytných předpokladů pro prosperitu tohoto státu,“
konstatoval na závěr jednání s premiérem prezident HK ČR Petr Kužel.

Autor článku

Tiskovka  

Články ze sekce: FIREMNI FINANCE - NEPOUŽÍVAT