Akciovky vedly ve veřejných zakázkách

22.03.2011 | , Firemnifinance.cz
FIREMNI FINANCE - NEPOUŽÍVAT


V minulém roce bylo podle údajů Informačního systému veřejných zakázek v České republice dokončeno devět tisíc veřejných zakázek a zadavatelé za ně zaplatili téměř 239 miliard korun (bez DPH). Oproti předchozímu roku se počet uveřejněných a dokončených zakázek mírně snížil, avšak celková suma, kterou za ně zadavatelé zaplatili, se zvýšila o třicet miliard korun a více než polovinu z této částky získaly akciové společnosti

Největší počet veřejných zakázek vyhrály společnosti s ručením omezeným, a to více než polovina procent celkového počtu 4615 zakázek. Na druhém místě byly akciové společnosti s podílem ve výši 32 procent a podíl fyzických osob podnikatelů dosáhl devíti procent. Ve finančním vyjádření byly ovšem nejúspěšnější akciové společnosti, které z prostředků rozdělených ve veřejných zakázkách inkasovaly 55 procent. Společnosti s ručením omezeným získaly 37 procent a fyzické osoby podnikatelé jen jedno procento.


Jedna zakázka za čtyřicet milionů

Na jednu akciovou společnost připadlo v průměru 176 milionů korun, v případě společností s ručením omezeným to bylo 41 miliónů korun. Akciové společnosti obdržely i nejvyšší cenu připadající v průměru na jednu zakázku, a to čtyřicet milionů korun a každá z nich vyhrála v průměru 4,4 zakázky. U společností s ručením omezeným byla cena na jednu zakázku méně než poloviční a na každou společnost s touto právní formou připadlo 2,4 veřejné zakázky. Akciové společnosti, které zvítězily alespoň v jedné veřejné zakázce dokončené v minulém roce, tudíž nebyly ani nejčetnějším vítězem, ani nevyhrály největší počet zakázek, získaly však více než polovinu z celkového objemu veřejných zakázek.


Bankrot zasáhl i některé firmy

Z celkového počtu vítězů veřejných zakázek dokončených v roce 2010 byl na deset z nich do konce minulého roku vyhlášen bankrot. Tyto společnosti získaly 64 zakázek v celkové hodnotě 245 milionů korun. Nejpozději do konce minulého roku zaniklo téměř čtyřicet společností, jichž se týkalo 95 zakázek v ceně 2,6 miliard korun. „Z toho vyplývá, že někteří zadavatelé přidělují veřejné zakázky nemalého objemu i firmám, jejichž ekonomická stabilita je sporná,“ doplňuje Věra Kameníčková, vedoucí analytického oddělení ve společnosti CCB – Czech Credit Bureau, která analýzu připravovala.


Všudepřítomná korupce

Společnost Transparency International odhaduje, že v České republice se z celkového objemu veřejných zakázek ročně ztrácí bezmála deset procent. Aktuálním cílem ministerstva pro místní rozvoj je připravit takovou zákonnou normu, která pomůže korupci vymítit. Korupce ve státní správě při zadávání veřejných zakázek je opravdu problém, který ve svém důsledku postihuje každého daňového poplatníka.

Tři pětiny šéfů malých a středních podniků se domnívají, že veřejnou zakázku nelze u nás získat bez korupce či úplatku. Tyto výsledky přinesl průzkum Asociace malých a středních podniků mezi téměř pět set společnostmi. Pouze devět procent firem přiznalo, že pro získání zakázky neváhali přistoupit ke korupčnímu jednání a stejně tak až jedna čtvrtina firem se nebránila úplatku. V rámci exitujícího legislativního rámce trhu veřejných zakázek je totiž možné provádět určité manipulace se zadávací procedurou veřejných zakázek s cílem ovlivnit, komu bude zakázka uložena. Tyto manipulace mohou mít buď charakter přímého porušování existujících zákonů, nebo jejich obcházení.


Zahraniční firmy ve veřejných zakázkách

Mezi společnosti, které vyhrály veřejnou zakázku v minulém roce, patřilo i osmdesát firem se sídlem mimo území České republiky, tyto firmy získaly 158 veřejných zakázek za více než deset miliard korun. Téměř osmdesát vítězů veřejných zakázek působilo na trhu méně než dva roky, získalo 152 zakázek a dostalo za ně zaplaceno více než jednu miliardu korun. Jedna třetina z těchto firem byla založena v témže roce, ve kterém výběrové řízení vyhrála.


Nejvíce zakázek vypsaly obce a kraje

Podle analýzy nejvíce z celkového počtu dokončených výběrových řízení v roce 2010 uskutečnily obce a kraje (téměř 40 procent), dále příspěvkové organizace, ministerstva a jiné orgány ústřední státní správy a státní podniky. Největší částku za zveřejněné a dokončené zakázky vydaly podnikatelské subjekty s majoritní účastí veřejné správy, a to 36 procent (86 miliard korun). Na druhé místo se dostaly obce a kraje s 27 procenty, příspěvkové organizace se podílely 16 procenty a na ministerstva a další orgány státní správy připadlo dvanáct procent.

Autor článku

Jan Šimek

Články ze sekce: FIREMNI FINANCE - NEPOUŽÍVAT