Madeta exportuje díky ruční výrobě

16.03.2011 | , Madeta
FIREMNI FINANCE - NEPOUŽÍVAT


15.3.2011 Společnost Madeta vyváží své výrobky do různých zemí světa, často i do poměrně exotických destinací. Nejčastějším exportním artiklem jsou však netradiční, ručně vyráběné výrobky. To stálo také za tím, že společnost Madeta zavedla speciální výrobny, kde jsou dodržovány ruční postupy práce.

Německo, Libanon, Thajsko, Saudská Arábie či Spojené arabské emiráty patří mezi nejčastější destinace, kam míří výrobky z jihočeské Madety. Například do arabských zemí míří podstatná část produkce sýrů Akawi či Jadelu.

Vývoz Akawi ze sýráren v celé České republice dosahoval v minulosti dohromady zhruba deseti tisíc tun ročně. „V současnosti jej na zahraniční trhy putuje z Čech celkově pět tisíc tun za rok, z toho téměř dva tisíce tun pocházejí z Madety Prachatice,“ říká Miroslava Hubáčková z obchodního oddělení jihočeské mlékárny.

Vývoz je však podmíněn speciálními požadavky: „odběratelé důsledně vyžadují, aby u sýra Akawi byla znát ruční výroba. V tomto případě jsou bochníky sýra ručně baleny do plátna. Po vymačkání syrovátky pod lisem pak na nich zůstane obtisk tkaniny i švů na místě přeložení,“ vysvětluje ředitel prachatického závodu Jiří Toman.

Nejen v Bejrútu dobře znají i sýr Jadel. Tento sýr pletený do copů vyžaduje rovněž velký podíl ruční práce. „Stejně jako u Akawi by ani v tomto případě nebyl problém vylisovat Jadel na strojní lince. Ale zákazník chce originální tvar,“ zdůrazňuje Jiří Toman. V loňském roce vyrobili v Prachaticích celkem třicet tun Jadelu.

V Rusku si pro změnu oblíbili Jihočeské máslo. Důvodem je nejen fakt, že jim chutná, je kvalitní a za rozumnou cenu, ale svou váhu má i tradice a společné slovanské kořeny. Právě do Ruska, Pobaltských zemí, ale také do Německa, Rakouska či na Slovensko by jihočeský mlékárenský gigant rád expandoval a rozšířil svůj export.

Autor článku

Tiskovka  

Články ze sekce: FIREMNI FINANCE - NEPOUŽÍVAT