EU nechce snížovat daně z pohonných hmot

15.03.2011 | , Firemnifinance.cz
FIREMNI FINANCE - NEPOUŽÍVAT


Ministři financí Evropské unie dnes v Bruselu odmítli případné snížení spotřebních daní či DPH u benzinu a nafty, přestože jejich ceny v současnosti prudce rostou. Novinářům to dnes řekl ministr financí Miroslav Kalousek.

"Všichni ministři potvrdili, že dál platí takzvaná manchesterská dohoda z roku 2005, kde se jednotlivé členské státy jednoznačně zavázaly, že zvyšování cen energií není možné řešit snižováním jejich nepřímé daňové zátěže. To znamená, že snižování spotřební ceny benzinu nebo nafty není to dobré řešení," uvedl Miroslav Kalousek.

Ceny pohonných hmot rostou již pět týdnů v řadě i v České republice. V uplynulém týdnu pokračovaly v růstu o desetihaléře a benzin se dostal na nové rekordní maximum.

Nejprodávanější benzin Natural 95 zdražil o 21 haléřů na 34,20 koruny za litr. Cena nafty vzrostla o 43 haléřů na 33,78 Kč/l. Za růstem stojí z části i vývoj v severní Africe a na Blízkém východě, kde hned několik zemí sužují nepokoje, které ženou vzhůru ceny ropy na světových trzích.

Autor článku

Firemni aktualita

Články ze sekce: FIREMNI FINANCE - NEPOUŽÍVAT