Podnikatelé si v roce 2010 rozdělili 7 miliard korun eurodotací

15.03.2011 | , CzechInvest
FIREMNI FINANCE - NEPOUŽÍVAT


15.3.2011 Největší zájem je o podporu pro úspory energie, na rozjezd podnikání nebo na vybavení podniku informačními technologiemi.

Nákup nových strojů, informačního systému či zateplení podnikatelské nemovitosti – to jsou oblasti podpory, o které měli čeští podnikatelé vloni největší zájem. Agentura pro podporu podnikání a investic CzechInvest, organizace Ministerstva průmyslu a obchodu ČR, vloni přijala celkem 2 903 plných žádostí o dotace z Operačního programu Podnikání a inovace; podnikatelé v nich chtěli podpořit projekty za 32,8 miliard korun.

"Celkem Operační program v loňském roce rozdělil mezi podnikatele na 7 miliard korun," konstatuje ministr průmyslu a obchodu Martin Kocourek a dodává: „Cílem Ministerstva průmyslu a obchodu ČR a agentury CzechInvest je, aby dotace podpořily co nejvíce kvalitních projektů českých podnikatelů, proto do budoucna chceme ještě více zkrátit dobu potřebnou pro vyřízení žádostí, omezit byrokracii a zrychlit vyplácení už přislíbených dotací.“

„Rok 2011 je s velkou pravděpodobností posledním rokem, kdy budou mít podnikatelé příležitost podávat žádosti o podporu ještě ve většině programů," upozorňuje Petr Očko, ředitel sekce fondů EU, výzkumu a vývoje Ministerstva průmyslu a obchodu. „Další vlna dotací přijde až v rámci programovacího období 2014 – 2020. Celková částka vyhrazená na dotace už bude ale výrazně menší.“

Podle statistik agentury CzechInvest, která program administruje, se počet žádostí o podporu vloni prudce navýšil. „Vysoký počet podaných žádostí v roce 2010 ovlivnilo především to, že Ministerstvo průmyslu a obchodu vloni otevřelo téměř všechny dotační programy v rámci Operačního programu. Zájem byl především o programy Eko-energie, ICT v podnicích a Rozvoj,“ vysvětluje generální ředitel agentury CzechInvest Miroslav Křížek.

Největší zájem byl o program Eko-energie, který se zaměřuje na podporu projektů energetických úspor a využívání alternativních zdrojů energie. V rámci tohoto programu podnikatelé podali 652 plných žádostí o podporu. Na druhém místě se v pomyslné soutěži umístil program Rozvoj, který pomáhá začínajícím firmám v hospodářsky slabých regionech pořídit potřebné stroje a zařízení; přihlásilo se do něj 590 projektů. Třetí nejvyšší počet plných žádostí, celkem 404, zaznamenal v roce 2010 program ICT v podnicích. Jeho cílem je podpořit pořízení modernějších informačních systémů pro malé a střední podniky.

Nejvíce plných žádostí přišlo z Jihomoravského kraje, a to 443 v hodnotě 4,1 miliardy Kč. Velký zájem o čerpání dotací z OPPI měli i podnikatelé z Moravskoslezského a ze Zlínského kraje, kteří podali 431, respektive 345 plných žádostí. Podnikatelé z Moravskoslezského kraje celkem zažádali o bezmála 5 miliard korun, ze Zlínska o 2,9 miliardy Kč.

Celkem si české firmy z Operačního programu Podnikání a inovace od roku 2007 až do konce února 2011 rozdělily 17,2 miliardy korun. Cílem Ministerstva průmyslu a obchodu ČR je zajistit jen v letošním roce vyplacení minimálně dalších deseti miliard korun.

Ministerstvo průmyslu a obchodu zajišťuje v rámci Operačního programu Podnikání a inovace pro období 2007–2013 celkem 15 programů podpory. Finanční prostředky z nich mohou žadatelé využít na spolufinancování podnikatelských projektů ve zpracovatelském průmyslu a souvisejících službách. Operační program Podnikání a inovace finanční prostředky vyplácí ve formě nevratných dotací, zvýhodněných úvěrů a záruk. Šanci na podporu mají projekty realizované na území celé České republiky vyjma hlavního města Prahy.

Autor článku

Tiskovka