Analýza MPO: Oživení ekonomiky nepomáhá všem stejně

14.03.2011 | , Ministerstvo průmyslu a obchodu
FIREMNI FINANCE - NEPOUŽÍVAT


14.3.2011 Oživení světové ekonomiky prospívá především zpracovatelskému průmyslu a službám, naopak energetika, těžba surovin a stavebnictví si v období končící globální recese spíše pohoršily. Ukázala to Finanční analýza podnikové sféry za 1. pololetí 2010 připravená Ministerstvem průmyslu a obchodu. Svoje výsledky a finanční zdraví teď můžou s nejlepšími firmami nebo s průměrem za odvětví srovnat všechny podniky online na stránkách ministerstva www.mpo.cz/cz/ministr—a—ministerstvo/ebita/.

"Dobrá kondice se rychle vracela především zpracovatelskému průmyslu, který patří k odvětvím nejcitlivějších na vnější vlivy. Je výrazně závislý na zahraniční poptávce a působí tedy na velmi konkurenčním trhu, přes který k nám předtím světová krize pronikla," vysvětluje ministr průmyslu a obchodu Martin Kocourek. Podle ministra Kocourka tím ovšem výsledky Analýzy zároveň potvrzují vysokou citlivost a zranitelnost zpracovatelského průmyslu vůči externím vlivům.

Naproti tomu energetika, těžba surovin a stavebnictví zaznamenaly v 1. pololetí 2010 výrazné zhoršení. Firmy tu totiž podnikají převážně na domácím trhu, a jsou tedy s vnějším světem svázané daleko méně. "V roce 2009, tedy v době recese, přitom byla situace přesně opačná — efektivnost zpracovatelského průmyslu se výrazně propadla, zatímco energetika, těžba surovin a stavebnictví jakoby žádnou krizi nevnímaly," dodává ministr Kocourek.

Ve stavebnictví se v roce 2010 už začala projevovat úsporná opatření vlády. Znamenalo to pokles objemu veřejných zakázek a také tlak na snižování cen. Také energetika měla v době krize v roce 2009 příznivější příjmy než v roce 2010. Ve službách si dlouhodobě vedou velmi dobře společnosti podnikající v informačních a komunikačních technologiích.

Benchmarkingový diagnostický systém finančních indikátorů dostupný na stránkách Ministerstva průmyslu a obchodu slouží k identifikaci hlavních předností firmy i nejpalčivějších problémů, které pomůže odhalit, a tím představuje prvním krok k jejich řešení. Je východiskem pro formování a určení podnikové strategie. Diagnostika je výsledkem spolupráce Ministerstva průmyslu a obchodu s Vysokou školou ekonomickou. Datovou základnu pro srovnání tvoří statistická data ČSÚ a výpočty Ministerstva průmyslu a obchodu.

Autor článku

Tiskovka