RM-SYSTÉM napodobil světové burzy v poklesech

14.03.2011 | , RM-Systém
FIREMNI FINANCE - NEPOUŽÍVAT


Minulý týden investorům opět připomněl, že je potřeba myslet také na zadní vrátka a nevrhat se do pozic po hlavě s veškerým kapitálem. Ačkoli se poslední dobou zdálo, že trhy mohou jít pouze jedním směrem, k čemuž doslova vybízely dobré hospodářské výsledky firem, lepšící se makroekonomické údaje či rostoucí cílové ceny akcií, není tomu tak. Stejně jako nic nepadá věčně, nemůže na druhou stranu nic růst do nekonečna. Je tomu tak proto, že v obchodování na trzích působí dva psychologické faktory, ovládající jednání investorů – strach a chamtivost. Obě vlastnosti musí zákonitě v určité chvíli vyprchat spolu se změnou tržních podmínek. Základním problémem je rozpoznat, kdy na trzích dochází ke zdravé korekci a kdy se trh řítí do pekel. Spolehlivý nástroj na rozpoznání typu poklesu neexistuje, existují však nástroje, které umožní vyhnout se těm největším ztrátám. Jsou jimi pravidla řízení peněz (money management), inteligentní pokyny (stop loss) a rozložení rizika mezi jednotlivé sektory, trhy, konkrétní firmy či časová období (diverzifikace). Současná situace na trzích vyvolává obavy, že hospodářské oživení může být ohroženo vysokými cenami ropy v důsledku nestability zejména arabských zemí, ve hře jsou opět státní bankroty a k tomu se ještě ve čtvrtek přidaly zprávy o snížení ratingu Španělska spolu s negativními makrodaty z Číny. Aby toho ještě nebylo málo, svět s hrůzou sledoval situaci v Japonsku. Reakce světových trhů byla rychlá a jednoznačná, nastaly výprodeje a poklesy se nevyhnuly ani titulům obchodovaným na burze RM-SYSTÉM.

Index burzy RM-SYSTÉM oslabil o 0,77 %, přičemž poměr klesajících a rostoucích titulů hovořil jasně ve prospěch červených čísel. Z 25 titulů obchodovaných v segmentu EasyClick, jich celkem 17 pokleslo.

Největší ztráty utrpěl Exxon Mobil, který v závěru týdne doplatil na pokles ceny ropy. Ten způsobilo nenaplnění temných scénářů „týdne nepokojů“ v arabských zemích a také japonské zemětřesení. Japonsko je totiž třetím největším světovým importérem ropy, a přestože celkové dopady této katastrofy je prozatím předběžné vyčíslovat, stačila prozatím k poklesu snížená poptávka po této komoditě. Exxon Mobil byl navíc nucen uzavřít v oblasti rafinérii TonenGeneral, která vyprodukuje na 296 tisíc barelů ropy za den, přestože údajně žádné škody rafinérie nehlásila. Akcie společnosti uzavřely na rovných 1 400 Kč a od začátku týdne oslabily o 5,51 %.

Pod 260 Kč by se mohla v pondělí podívat uhelná společnost NWR, jejíž akcie ukončily týden na 264,50 Kč. Pátek 11.3. však byl posledním dnem, kdy se obchodovaly akcie s nárokem na dividendu za 2. pololetí roku 2010. NWR akcionářům vyplácí 0,22 EUR na akcii, což je přibližně 5 Kč, o které mohou akcie v pondělí teoreticky klesnout. Akcie NWR tak od svých lednových maxim oslabily již o více než 15 %. V tomto týdnu ztratil titul dalších 3,99 %.

Nových informací k titulům obchodovaným na burze RM-SYSTÉM bylo v uplynulém týdnu minimálně. Zajímavě vyzněla zakázka společnosti Vítkovice Machinery Group, na dodávku hřídelí pro vodní elektrárnu ve Venezuele. Akcie společnosti se dlouhodobě pohybují mezi 250 – 270 Kč a z tohoto pásma se nepohnuly ani tento týden. Závěrečná páteční hodnota činila 269 Kč a akcie společnosti byly mezi tituly z burzy RM-SYSTÉM světlou výjimkou s hodnotou + 2,06 %.

Nejvíce se dařilo společnosti Orco Property Group, která i přes pokles v závěru týdne připsala investorům 4,02 %. V průběhu týdne se akcie obchodovaly dokonce až na 228 Kč, což je hodnota, na které se akcie pohybovaly naposledy v říjnu roku 2009. V pátek akcie uzavřely na 212 Kč. Představenstvo společnosti svolává na 25.3.2011 valnou hromadu, jejíž součástí by mělo být hlasování o navýšení základního kapitálu na 410 milionů EUR. Aktuální výše základního kapitálu činí 57 milionů EUR. Zajímavou studii očekávající výrazný růst investiční aktivity v oblasti nemovitostí v roce 2011 na našem území, přinesl investiční atlas firem Cushman & Wakefield. Dle studie poroste investiční aktivita na celém světě, Česká republika by však měla být zemí s nejvýraznějším růstem aktivity ve střední Evropě spolu se Slovenskem.

Poté, co se v minulém týdnu zvyšoval podíl Time Warner na základním kapitálu CETV, objevila se v tomto týdnu další pozitivní zpráva. Finanční ředitel společnosti David Sachs po vzoru Time Warner přikoupil do svého portfolia další balík. Výraznější reakce se ve stínu událostí posledních dní a poklesů amerických trhů nekonala. Akcie společnosti na zprávu reagovaly mírným růstem, jeho týdenní hodnota je však minimální, + 0,03 %. Akcie společnosti zůstaly v podstatě na své pondělní hodnotě, když v pátek uzavřely obchodování na 355,90 Kč.

Z hlediska objemů obchodů se jednalo o nejslabší obchodní týden od začátku roku. Průměrný denní objem dosáhl lehce méně než 21 milionů Kč za den. Byl tak ještě nižší, než v minulém týdnu, kdy objem dosahoval přibližně 24 milionů Kč za den.

Autor článku

Tiskovka

Články ze sekce: FIREMNI FINANCE - NEPOUŽÍVAT