Desetina řidičů odstavila auto. Díky ceně benzinu a nafty.

14.03.2011 | , Firemnifinance.cz
FIREMNI FINANCE - NEPOUŽÍVAT


Praha - Kvůli rostoucím cenám pohonných hmot již více než desetina řidičů odstavila svá vozidla a hledá úspornější druh dopravy. Téměř 30 procent o odstavení uvažuje. Více než polovina řidičů pak připouští, že by jim rostoucí ceny benzinu a nafty mohly způsobit vážné existenční problémy. Vyplývá to z březnového průzkumu společnosti SANEP.

Ceny pohonných hmot v Česku v uplynulém týdnu podle ČSÚ dál rostly, benzin Natural 95 na nová maxima, v průměru stál 34,19 koruny za litr. Motorová nafta zdražila na průměrných 33,57 koruny za litr. Ceny podle analytiků ženou nahoru nepokoje v arabských zemích.

Názor, že se ceny pohonných hmot zvýší až na hranici 40 korun za litr, zastává necelá polovina dotázaných řidičů. Za nereálnou nepovažují tuto hranici přitom ani někteří analytici, ovšem pouze za předpokladu, že výpadky ropy přijdou i ze Saudské Arábie.

Pro více než třetinu řidičů je přitom maximální přípustnou cenovou hranicí za pohonné hmoty pro soukromé účely 30 korun za litr. Cena 33 korun za litr je maximální možnou hranicí pro necelých osm procent řidičů. Cena benzinu či nafty do výše 40 korun za litr je pak přijatelná pro skupinu 2,5 procenta řidičů. Cena pohonných hmot naopak není rozhodující pro devět procent řidičů.

Podle šetření pro více než polovinu řidičů motorových vozidel může další růst cen pohonných hmot vyústit až ve vážné existenční problémy. "Zde se s největší pravděpodobností jedná o poměrně velkou skupinu řidičů, pro které je užívání motorových vozidel z nejrůznějších důvodů každodenní nutností, což se s rostoucí cenou pohonných hmot zásadně promítá do jejich celkových měsíčních nákladů," doplnili autoři průzkumu, který se uskutečnil od 1. do 5. března; účastnila se ho vybraná skupina 5175 dotázaných ve věku 18 až 69 let.

Zpráva převzata z ČTK.

Autor článku

Firemni aktualita

Články ze sekce: FIREMNI FINANCE - NEPOUŽÍVAT