Týdenní komentář: Cestovní ruch by mohl letos zažít dobrý rok

11.03.2011 | , Firemnifinance.cz
FIREMNI FINANCE - NEPOUŽÍVAT


Přišly dobré zprávy z cestovního průmyslu, ale především podle průzkumu společnosti Manpower firmy chtějí opět nabírat zaměstnance. A to je opravdu dobrá zpráva.


Pět pozitivních zpráv z uplynulého týdne

1. Cestovní ruch by mohl letos zažít dobrý rok
S velkým optimismem před letošní turistickou sezonou v Berlíně začal 45. ročník největšího veletrhu cestovního ruchu na světě ITB. Navzdory nepokojům v severní Africe a stoupajícím cenám ropy odvětví očekává návrat růstu z dob před vypuknutím finanční krize. Pozitivní výhledy odráží i rekordní počet vystavovatelů na ITB. Do neděle se jich na berlínském výstavišti představuje 11.163 ze 188 zemí světa. Nechybí ani Česká republika.


2. CzechInvest: Počet investičních projektů loni vzrostl
Hodnota investic zprostředkovaných agenturou CzechInvest loni mírně klesla na 16,25 miliardy korun z 16,9 miliardy korun v roce 2009. Počet investičních projektů se v roce 2010 naopak zvýšil na 209 z předloňských 186, nejvíce investorů pocházelo z Česka. Loňské výsledky představil generální ředitel CzechInvestu Miroslav Křížek. V roce 2009 počet investičních projektů i jejich hodnota klesla.


3. Německý průmysl vzrostl v lednu o 1,8 %
Německá průmyslová výroba v lednu vzrostla v souladu s odhady trhu a bohatě vyvážila propad aktivity ve stavebnictví způsobený mrazivým prosincovým počasím, ukázaly údaje ministerstva hospodářství. Průmyslová výroba největší evropské ekonomiky v lednu meziměsíčně po sezonním očištění vzrostla o 1,8 procenta po výrazně revidovaném snížení o 0,6 procenta za prosinec.


4. Firmy chtějí opět nabírat zaměstnance
Tuzemské podniky plánují ve druhém čtvrtletí 2011 více zaměstnanců nabírat, než jich propouštět. Nejoptimističtěji se pro zaměstnance vyvíjí situace v odvětvích financí, pojišťovnictví a nemovitostí. Vyplývá to z aktuální studie Manpower Index trhu práce, jejíž výsledky byly nejlepší od druhého čtvrtletí 2008. Průzkum se uskutečnil mezi zhruba 750 českými firmami koncem ledna.


5. Dvojí zdanění příjmů firem by mohlo být zrušeno
Ministerstvo financí chce zrušit dvojí zdanění příjmů firem, toto opatření bude součástí připravované daňové reformy. Napsali to  Hospodářské noviny. Podle listu se změna dotkne statisíců lidí, kteří vlastní akcie podniků vyplácejících dividendy. MF plánuje odstranit současnou praxi, kdy firma nejdříve zdaní svůj zisk 19 procenty a její akcionáři pak z téhož zisku státu odvedou 15 procent při výplatě dividendy.



Pět negativních zpráv z uplynulého týdne

1. Většina Čechů považuje ekonomickou situaci za špatnou
Více než polovina Čechů považuje tuzemskou ekonomickou situaci za špatnou. Podle 41 procent obyvatel ČR je špatná a podle 11 procent velmi špatná. Podobné názory na ekonomiku své země mají Slováci. Mnohem hůř vidí stav hospodářství Maďaři, téměř tři čtvrtiny z nich si myslí, že je špatný či velmi špatný. Naopak nejméně kritický pohled mají Poláci. Vyplývá to ze zprávy Centra pro výzkum veřejného mínění.


2. Realitní trh v ČR loni zrychlil pokles
Hodnota realitního trhu v Česku v roce 2010 meziročně klesla o devět procent na 160 miliard korun. Propad tak byl výraznější než předloni, kdy se hodnota snížila o pět procent. Pokles trhu může dál prohloubit plánované sjednocení sazeb daně z přidané hodnoty. Vyplývá to z průzkumu společnosti MindBridge Consulting, který představila společně s realitní sítí RE/MAX.


3. MMF: Hrozba vysoké inflace a přehřátí růstu
Významné rozvíjející se ekonomiky, jejichž posilování přispívá k oživení světového hospodářského růstu, zřejmě rostou ke své škodě příliš rychle, protože zesílily i tlaky na zvyšování cen. Uvedl to první náměstek ředitele Mezinárodního měnového fondu John Lipsky. Podle něj se objevují počáteční příznaky, že se mladé ekonomiky jako Čína a Brazílie přehřívají, když se jim nedaří brzdit inflaci a udržet příliv investic pod kontrolou.


4. Budou se rušit limity těžby uhlí?
Od roku 2015 by případný postup za limity těžby uhlí v severních Čechách měl záviset výhradně na dohodě vlastníků pozemků, pod kterými se uhlí nachází, a těžebních společností. Vyplývá to ze závěrů pracovní skupiny pro teplárenství, kterou v listopadu 2010 zřídil ministr průmyslu a obchodu Martin Kocourek. Do roku 2014 podle něj stát o prolomení limitů neuvažuje.


5. Z Maďarska opět přišly špatné zprávy
Maďarský rozpočtový deficit v únoru razantně vzrostl na 81 procent celoročního cíle. Čísla přineslo ministerstvo hospodářství. Opět tak vzrostly obavy z vývoje fiskální situace Maďarska, i když země minulý týden představila plán reformy.


Více najdete v našem zpravodajství.

Autor článku

Karel Pospíšilík